СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА КЛУБ Z В ПАРИЖ

Франция е в състояние на повишена бдителност след атентатите отнели живота на 17 невинни граждани и трима терористи от сряда насам.

Президентът Франсоа Оланд свика рано тази сутрин нова кризисна среща в Елисейския дворец, която анализира досегашните резултати от разследванията и произтичащите мерки.

Премиерът Манюел Валс заяви, че Франция ще се бори срещу тероризма, не срещу исляма. "Това не е война срещу религията, това не е сблъсък на цивилизации, това е война за демократични ценности, за универсални ценности", каза той.

Искаме да поддържаме високо ниво на мобилизация и сигурност“, коментира пред журналисти вътрешният министър Бернар Казньов.

Той призова населението към „крайна бдителност“. Властите обявиха план срещу заплахата от тероризъм под кодовото название „Вижи-пират“ (бдителност за пирати).

Триста и двадесет военни се присъединяват към полицията и жандармерията в прилагането му, съобщи Казньов.

Утре в Париж и в цяла Франция са насрочени мълчаливи демонстрации на единство срещу тероризма. В този в столицата освен френските лидери се очаква да участват германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, на Италия Матео Ренци, на Испания Мариано Рахой и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Полицията и службите продължават да издирват една заподозряна укриваща се съучастничка в атентатите – Аят Бумедиен, приятелка на убития в блокадата на супермаркета терорист Амеди Кулибали. Властите я обявиха за въоръжена и опасна. Вероятно се опитва да напусне Франция.

Според информационния канал „И-теле“ разследващите смятат, че тя е участвала в организацията на вземането на заложници в магазина, собственост на евреин в предградието Порт дьо Вансен вчера. Но може да е избягала като се е престорила на заложничка.

Кулибали уби четирима от тях преди силите на реда да атакуват обекта.

„Видях, че до мене лежат два трупа на хора убити в самото начало“, разказа пред телевизиите една от заложничките, чието лице и име телевизиите скриха.

Полицията съобщи, че да обезвреди другите двама терористи – братята Куаши, които в сряда убиха десет журналисти и двама полицаи в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо“ – е помогнал  работник в печатницата в Дамартен-ан-Гоел, където те се бяха барикадирали вчера.

Похитителите не са подозирали, че докато са взели за заложник друг човек от предприятието, работникът се е криел осем часа в кухнята на неговата столова и по мобилния телефон е ориентирал с есемеси полицаите къде в сградата се намират и какво правят.

Полицейски видеозапис предоставен на медиите показва как служителите на реда се приближават до сградата върху ремарке на автовоз и оттам стрелят в прозорците, очевидно убивайки нападателите.

Сутрешните си емисии и издания медиите посвещават на анализи и коментари на събитията от последните три дни.

Пиер Пюшо, репортер за Близкия изток на популярното разследващо интернет издание „Медиапар“, говори за ново поколение терористи, които са радикализирани като чуждестранни бойци в Сирия и Ирак или в затворите.

„Мисля, че Ал Кайда ще се опита да използа атентатите политически, за да спечели повече влияние сред джихадистите“, каза той, посочвайки, че световната терористична мрежа вече има конкуренти сред войнстващите ислямистки групировки.

„Западът не осъзнава реалността, че е в състояние на война с джихадистите“, коментира пред „И-теле“ Роже Кюикиерман преседател на представителните институции на евреите във Франция.

Жил Клаврьол от крайнодесния Национален фронт се обяви за „изкореняване на антисемитизма, там където той съществува“ както и за повече държавен контрол върху интернет и социалните мрежи, които терористите използват да набират последовател и за пропаганда.