На 15 ноември населението на Земята по прогнозите на ООН стана 8 млрд. души. Това е три пъти повече, отколкото е било през 1950 г. Ако се запазят сегашните тенденции, населението ще стигне 8,5 млрд. през 2030 г., през 2050 г. ще е вече 9,7 млрд. А в края на века - 10,4 млрд. души ще населяват планетата, пише "Гардиън".

Най-големият скок е в началото на 60-те години на миналия век. Скоростта на растежа намалява, тъй като нивата на раждаемостта спадат с по-лесния достъп до контрацептиви и с развитието на икономиките на страните. По-високи нива на образование, особено сред момичетата, повече възможности за работи сред жените са сред съществените фактори за тази промяна.

Днес средно жените раждат два пъти през живота си, докато през 50-те години на миналия век това е ставало пет пъти. Разбира се, показателите са твърде различни в различните региони на света. В Субсахарска Африка жените раждат над четири пъти, в Тихоокеанския регион или Океания (без Австралия и Нова Зеландия) - три пъти.

Част от причините за увеличаването на населението е, че живеем много по-дълго. През 2019 г. продължителността на живота средно е 72 години. Тя е скочила с девет години от 1990 г. насам. През 2050 г. се очаква да стигне 77 години. През 2021 г. пада на 71 г. заради COVID пандемията. Между началото на 2020 и 31 декември 2021 г. коронавирусът е причинил смъртта на близо 15 млн. души. Според оценките на ООН реалната смъртност е поне три пъти по-голяма. 

В развиващите се страни обаче хората живеят седем години по-малко от средното заради високите нива на детска и майчина смъртност, военните конфликти и ХИФ инфекцията.

Според прогнозите делът на глобалното население над 65 години ще скочи от 10 на 16 на сто през 2050 г.

Увеличението на населението в страните с високи доходи през следващите десетилетия се очаква да се дължи основно на миграцията.

Китай срещу Индия

Над половината от хората, които живеят на планетата, са в Азия - 29 на сто в източна и югоизточна Азия и 26 на сто в южна.

През следващата година, сочат прогнозите, Индия ще изпревари Китай като най-населената страна на планетата. До 2050 г. населението на Индия ще продължи да се увеличава, а на Китай да пада, смятат от ООН.

Къде ще има най-висок ръст на населението?

Осем държави - Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Танзания - ще са отговорни за над половината от ръста на населението до 2050 г. Конго и Танзания ще удвоят населението си през следващите три десетилетия, докато в Индия ръстът ще е от 1,4 млрд. до 1,67 млрд. души през 2050 г.

Най-бързо намаляващата държава в света

И докато световното население расте, България се топи като често е наричана и най-бързо намаляващата държава в света.

6 519 789 души живеят в страната според официалните данни от преброяването през 2021 г., обявени от НСИ през октомври т. г. Според някои прогнози на ООН от 2019 г. към 2050 г. населението на България ще намалее с една четвърт. Според оценки на ОИСР към 2050 г. страната ще загуби една трета от работоспособното си население.