Малко преди експлозиите, които увредиха газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, край тях са засечени два мистериозни кораба. Така наречените „дарк шипс“ са били с изключени навигационни уреди и де факто са били невидими за останалите. Виждат се само на сателитни снимки.

Това съобщава списание „Wired“, което цитира американската IT-фирма „SpaceKnow“. Специалисти във фирмата са открили два кораба с дължина между 95 и 130 метра в района на взривовете, които досега не са били засечени. Корабите са пътували с изключени системи за проследяване и сигнализиране, което означава, че не е имало информация за движението им точно във времето на експлозиите, обяснява шефът на „SpaceKnow“ Джери Джев.

Международното право задължава големите кораби да подават непрекъснато информация за местонахождението си  и да пътуват с включени радари и уреди за проследяване, за да се избягват сблъсъци с други кораби.

Двата „тъмни кораба“ са засечени едва след анализ на сателитни снимки на района в период от 90 дни около времето на взривовете. На сниките се виждат 25 съда, които са в региона по това време, при два обаче са изключени радарите и те остават невидими за останалия свят.

Фирмата е предала анализите си на НАТО. Има вероятност те да са били с изключени системи заради повреда или метеорологични проблеми, но тя е доста малка, посочва още Джев.