Не бива да се използва ядрено оръжие в Украйна.

Зад тази позиция са застанали президентът на САЩ Джо Байдън и лидерът на Китай Си Цзинпин след двустранната им среща в Бали, продължила три часа и половина, обяви Белият дом.

В изявление след срещата Пекин пропуска да спомене предупреждението за употребата на ядрено оръжие. Си посочил, че лесно решение на кризата трудно ще се намери и призовал да се избегне противопоставяне между големи сили, съобщава КНР.

Конфликт между двамата е възникнал по Тайванския въпрос. Байдън уверил, че Щатите ще се противопоставят срещу всякакви "едностранни промени" на статуквото на острова, който КНР възприема за своя територия. Президентът обявил, че заради "все по-агресивните действия" на Китай се намалява стабилността в Тайванския пролив и по-широкия регион. Си подчертал, че Тайван е "червена линия", която не бива да бъде пресичана.

Държавният глава на САЩ критикувал Китай и заради нарушаването на правата на човека в комунистическата страна, в частност репресиите в Синцзян, Тибет и Хонконг. Той обявил, че дискусията ще продължи при бъдеща визита на държавния секретар Антъни Блинкън в Китай.

Обект на дискусия между двамата лидери била и Северна Корея. На брифинга след разговорите Байдън отбеляза, че е "трудно да се каже дали Китай може да упражнява контрол над КНДР". Според демократа Пекин има интерес от това Северна Корея да не възобновява ядрените тестове (спрени през 2017 г.), тъй като в отговор Америка възнамерява да предприеме дефанзивни мерки в региона. Байдън подчертал, че стъпките, които Вашингтон планира, няма да бъдат насочени срещу Китай.

"Искам да съм ясен: мисля каквото казвам и казвам каквото мисля", завърши брифинга си демократът.