Украинският президент Володимир Зеленски днес каза на световните лидери, събрали се на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че сега е времето войната на Русия в неговата страна да бъде спряна съгласно мирен план, който той предлага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски говори по видеовръзка на форума, който се провежда на индонезийския остров Бали.

„Убеден съм, че сега е времето, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“, каза украинският лидер.

"Моля ви да изберете своя път към лидерството и заедно със сигурност ще приложим формулата за мир", добави Зеленски.

Като повтори, че Русия трябва да изтегли всички свои войски от територията на Украйна и че не може да има никакви териториални отстъпки от страна на Киев, Зеленски призова и за освобождаването на всички украински затворници. Президентът на Украйна призова също за възстановяване на „радиационната сигурност“, предвид Запорожката АЕЦ, където се водят сражения, поиска въвеждане на ценови ограничения върху руските енергийни ресурси и разширяване на инициативата за износ на зърно.

Ако Русия се противопостави на нашата формула за мир, ще видите, че тя иска единствено война, каза Зеленски.

САЩ очакват Г-20 да осъди войната на Русия в Украйна и въздействието ѝ върху глобалната икономика в края на срещата на остров Бали, каза по-рано американски представител. 

Русия е представена на форума от руския първи дипломат Сергей Лавров, след като Москва обяви, че президентът Владимир Путин е твърде зает, за да присъства.

Лавров оцени днес в кулоарите на срещата като "нереалистични" украинските условия за започване на преговори за прекратяване на войната.

„Всички проблеми идват от украинската страна, която категорично отказва преговори и поставя явно нереалистични искания“, каза той, цитиран от френската новинарска телевизия Бе ЕФ Ем.

Лавров добави, че е изразил тази позиция пред френския президент Еманюел Макрон, с когото е имал двустранна среща на Г-20 и каза пред журналисти, че се е срещнал и с германския канцлер Олаф Шолц.

Москва нарича действията си в съседната държава „специална военна операция“ за разоръжаване на Украйна и осигуряване на защитата й от фашисти. Украйна и Западът казват, че твърденията за фашизъм са безпочвени, а войната е непровокирана и агресивна, отбелязва Ройтерс.

Какво точно каза украинският президент

Зеленски каза, че иска войната да завърши със справедлив мир и, че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна, съобщи Ройтерс. Агенцията посочва, че се е сдобила с копие на речта.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да има Мински споразумения-3. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един момент. Русия трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", каза Зеленски и допълни: "Предлагам да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област. Трябва да бъдат наложени ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. Трябва да се обединим около единствения реалистичен модел на размяна на пленници - всички срещу всички. Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната. Контролът на Украйна върху всички сектори на границата ни с Русия трябва да бъде възстановен. Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна. Русия трябва да компенсира на Украйна нанесените щети за сметка на собствените си активи. Трябват ни ефективни гаранции за сигурност и проектодоговор, наречен Киевско споразумение за сигурност. Трябва да проведем международна конференция, която да утвърди ключовите елементи на следвоенната архитектура на сигурност в евроатлантическото пространство, за да се предотврати повторение на руската агресия".

"Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, документ, слагащ край на войната трябва да бъде подписан от страните", обобщи Зеленски.