Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, задържана в Русия от повече от четири месеца и изправена на съд за притежание на канабис, написа писмо до президента Джо Байдън с призив да помогне за връщането ѝ у дома, предаде Ройтерс.

"Като си седя тук в руски затвор, сама с мислите си и без подкрепата на моята съпруга, семейство, приятели, олимпийската фланелка, или някакви свои постижения, съм ужасена, че мога да остана тук завинаги", пише Грайнър.

Баскетболистката беше арестувана на летище "Шереметиево" в Москва на 17 февруари, само няколко дни преди началото на руската инвазия в Украйна, преди да се качи на полет за САЩ.

Местните власти казаха, че са открили в багажа ѝ масло от канабис. Ако бъде призната за виновна, тя би могла да бъде осъдена на до 10 години затвор. По-малко от 1% от обвиняемите по руски криминални дела получават оправдателни присъди, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък започна процес в окръжния съд в Москва срещу Грайнър.

Предвид напрежението между САЩ и Русия, задържането на Грайнър може да послужи като разменна монета в преговорите между двете световни сили, отбелязва Ройтерс.

Изпращането на писмото на Грайнър на Байдън съвпадна с националния празник на САЩ - 4 юли.

"На 4 юли нашето семейство обикновено почита службата на онези, които са се сражавали за нашата свобода, включително на моя баща, който е ветеран от войната във Виетнам, пише Грайнър и продължава. - Боли ме да мисля как обикновено празнувам този ден, защото свободата означава нещо съвсем различно за мен тази година.

Осъзнавам, че имате толкова много задължения, но, моля ви, не забравяйте за мен и други американци задържани в чужбина. Моля ви, направете всичко по силите си, за да ни върнете у дома. Гласувах за първи път през 2020 г. и гласувах за вас. Вярвам във вас. Все още имам толкова много неща да направя с моята свобода, която вие можете да помогнете да си върна.

Липсва ми съпругата ми! Липсва ми семейството ми! Липсват ми съотборниците ми! Направо ме убива, като си помисля, че толкова страдат точно сега. Благодарна съм за всичко, което можете да направите в момента, за да ме върнете у дома", завършва Грайнър писмото си.