От днес Финландия и Швеция са съсс статута на официално поканени за членство в НАТО, обяви в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг.

Протоколите за присъединяването им към пакта бе подписано от посланиците на държавите членки. Това стана в присъствието на външните министри Пека Хаависто на Финландия и Ан Линде на Швеция.

„Денят е исторически за Финландия, Швеция, НАТО и евроатантическата сигурност. Тези страни ще имат сериозен и важен принос към нашия алианс. Въоръжените ни сили ни са съвместими. Те участват в учения от доста години насам. Споделяме едни и същи ценности, и сме изправени пред едни и същи предизвикателства в Балтийско море и другаде“, изтъкна Столтенберг.

Според него е важно НАТО да остане единна пред лицето на заплахата от руската агресия в Украйна.

Подписването на протоколите стана възможно, след като Турция оттегли забележките си към двете държави. Анкара обвиняваше властите в Хелзинки и Стокхолм, че дават убежище на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) и последователи на живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

На срещата на върха на алианса в Задрид, Турция, Финландия и Швеция подписаха тристранен меморандум за разбирателство, който проправи пътя на двете сканднавски държави към пакта.

Със статута си на поканени за членки Финландия и Швеция ще участват в дискусиите на НАТО.

Предстои ратифицирането на подписаните днес протоколи от националните парламенти на всички 30 членки на пакта.

Столтенберг отказа да назове точен срок за приключване на процедурата. Той обаче изтъкна, че редица страни са готови на бърза ратифисация.

Последният път такъв ратификационен процес в НАТО е отнел една година, каза генералният секретар. Той имаше предвид присъединяването на Северна Македония.

„Но сега говорим за месеци“, посочи той в отговор на журналистически въпрос.

И припомни, че от момента, в който Шневеция и Финландия подадоха молби за членство, до днешното подписване на протоколите за присъединяване са минали едва 7 седмици. Това е доста малък срок.