Предсрочините избори и липсата на редовно правителство не поставят под въпрос изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза Селин Гауер, ръководителка на работната група по плата в рамките на Европейската комисия, която е на посещение у нас. Тя се срещна с народни представители от 10 парламентарни комисии.

"Независимо от правителство или парламент, този план е насочен към дългосрочни предизвикателства пред страната", каза Гауер, цитирана от БНР.

Тя изтъкна като приоритети борбата с корупцията, което да доведе до постепенно премахване на механизма за мониторинг и сътрудничество, енергийния преход, социалната трансформация, подкрепата за региони и инвестиции в образованието и здравеопазването.

Планът за възстановяване и устойчивост е шанс да водим света по европейски модел за развитие, отбеляза в приветствието си Калина Константинова, председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии. Тя изрази удовлетвореност от факта, че България вече е получила първото плащане по плана.

"В този критичен момент, както за Европа, така и за целия свят, Планът за възстановяване и устойчивост е един от най-важните механизми за провеждане на успешни ключови реформи и за излизане от кризите на национално и европейско ниво. В тази връзка първото плащане по плана има важна роля за една финансова подкрепа за икономиката ни, която ще ни направи по-конкурентни, дигитални и зелени", каза още Константинова.

Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на въглищните централи. Това каза на брифинг в парламента  съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков по повод срещата със Селин Гауер.

Кирил Петков се обърна към ГЕРБ-СДС, като посочи, че намаляването на въглеродните емисии с 40 процента е започнато от тях с подписването на Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии. Не трябва да се учудват, нито да забравят, че те бяха хората, които подписаха тези цели, коментира Петков. Той посочи, че според представителя на ЕК – Селин Гауер, 40 процентното намаляване на въглеродните емисии е възможно, без да е нужно да се затварят централите – чрез сезонно балансиране.

Кирил Петков обясни, че това означава лятото, когато има повече слънце, възобновяемите мощности да работят на пълни обороти, а централите – на по-ниски, а зимата, есента и пролетта, когато имаме нужда най-много от енергия, всички централи да работят на пълни обороти, разясни той.

Тази "опорка" и "политическа дъвка" на ГЕРБ-СДС и "Възраждане" беше разбита, коментира съпредседателят на ПП.

България не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи. Това е разписано в ПВУ и не се очаква от нас да затваряме въглищните централи, допълни колегата му Радослав Рибарски.

След срещата Даниел Лорер заяви, че ПВУ е работещ, иновативен и е истинска първа стъпка за промяна в България.  Планът с размер над 11 млрд. лв. или 10 процента от нашата икономика, ще помогне на страната ни най-после да се модернизира, каза той. Планът, който разработихме, гарантира енергийна независимост за България. Предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на прозрачни обществени поръчки, мерки, без които този план нямаше да бъде одобрен, посочи Лорер.

Той припомни, че за по-малко от три месеца са били изпълнени условията по първото плащане, а в последния работен ден на кабинета „Петков“ – 1-ви август, България е подписала споразумение за оперативни договорености с ЕК. Това даде възможност плащането от 2,6 млрд. да бъде поискано навреме, каза Лорер.

Промените, заложени в ПВУ, по отношение на правовата държава и борбата с корупцията са неразделна част от него. Плащанията към България ще бъдат в сериозна опасност, ако България не приеме тези мерки, заяви Даниел Лорер. Той визира промените, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, механизмите за контрол на главния прокурор. Всички тези механизми са неразделна част от плана. Без тях плащания по плана няма да има, добави той.