Twitter и федералното правителство потискат правото на изразяване на Доналд Тръмп, като не допускат неговите позиции за това какъв е източника на вируса, причинил пандемията, ефикасността на ваксините срещу COVID-19, валидността на резултатите от изборите през 2020 г.

Това твърди нов юридически документ в делото на Тръмп срещу социалната мрежа, вече на Илон Мъск, и федералното правителство в САЩ. Тръмп е баннат от Twitter по други причини обаче - заради щурма на Капитолия.

Адвокатите на Тръмп го сравняват с италианския астроном Галилео Галилей, преследван, цензуриран, съден и държан под арест от Католическата църква - заради прокламирането на своето убеждение, че Земята се върти около Слънцето.

"Повечето хора някога са вярвали, че това са откачени идеи; много от тях все още го вярват. Но понякога се оказва, че тези идеи са верни. Земята наистина се върти около Слънцето и именно Хънтър Байдън, а не руски агенти по дезинформацията, е оставил лаптоп, пълен с уличаващи доказателства, в сервиз в Делауеър", пишат адвокатите на Тръмп.

"Галилео прекарва остатъка от дните си под домашен арест за разпространение на еретични идеи, а днес хиляди дисиденти са арестувани или убивани от деспотични правителства, искащи да потиснат идеите, които не одобряват. Но това не е американският начин"

Мъск намекна, че ще преразгледа изгонването на бившия президент, но в първите две седмици като шеф на платформата не е направил опит да върне профила му. 

Тръмп до момента е внесъл искове срещу Twitter, Facebook и YouTube.