Новият треньор на "Пари Сен Жермен" Кристоф Галтие бе представен на пресконференция в Париж. Досегашният наставник на "Ница" наследи на поста уволнения Маурисио Почетино и подписа договор за две години.

Че Почетино е "пътник" стана ясно още в края на май, а окончателната му съдба във френската столица бе решена покрай оставането на Килиан Мбапе, който получи голяма власт извън терена. 

А пресконференцията на Галтие се въртеше най-вече около това, че той е от Марсилия. На юг не понасят столичани, обратното също е вярно. Това се наблюдава от десетилетия и във футбола.

"Развълнувам съм, горд съм. Пристигнах на "Парк де Пренс" преди 45 минути, това е символ на френския футбол. Разбира се, че трябва да работим всички заедно, за да направим хората щастливи. Оценявам отговорността, която ми бе дадена, за да може ПСЖ да направи голям сезон, големи мачове, подвизи... Сам ще ми бъде трудно, но обединени сме силни. Говорих с Луис Кампос за този проект. Неговото присъствие в клуба бе решаващо", бяха първите думи на Галтие.

Кампос е новият спортен директор на клуба - на мястото на бразилеца Леонардо, който бе уволнен още преди седмици.

"И преди съм работил в съблекални, пълни с голямо его, но за мен е чест да бъда начело на такъв отбор. Няма да има компромиси с това, което може да направи тима силен. Няма да правя революция в съблекалнята. Ще гледам, ще слушам и знам, че имам пълната подкрепа на ръководството, за да взема решение, когато даден футболист не иска да се подчини на проекта", така треньорът отговори на въпрос за влиянието на Мбапе и останалите силни индивидуалности на "Парк де Пренс".

"Ще се адаптирам към отбора. Искам да виждам ритъм, интензивност, решителност, способност да се пресира, за да се затрудни съперника. Може би ще се ориентираме към защита с трима, за да използваме и силните ни флангови футболисти", добави Галтие.

"Факт е, че съм роден в Марсилия, но съм треньор на Париж. Търсим най-доброто място, където можем да работим, да печелим и няма по-добро място от ПСЖ. Когато ме потърсиха за първи път, оставих настрана моите корени и от много седмици вече дните и нощите ми са посветени на ПСЖ", каза още специалистът.

На въпрос за Неймар, за когото ту се говори, че напуска, ту че остава, Галтие отговори така:

"Неймар е един от най-добрите футболисти в света, кой треньор не го иска? Имам ясна идея за това какво да очаквам от Неймар. Не съм се срещнал още с него, но искам да остане."

А Килиан Мбапе?

Като френски треньор бях щастлив, че Килиан Мбапе остана. Знам какво иска той от отбора. Килиан е талантлив млад играч, върху когото не трябва да добавя допълнително напрежение."