Бившият футболист на "Спортист" (Своге) Георги Семерджиев (35 г.) е главният заподозрян за ужасяващата катастрофа на кръстовището между булевардите "Свети Наум" и “Черни връх” в София, край метростанция "Европейски съюз". Загинаха две млади жени, които са пресичали кръстовището.

Жертвите са на 22 и 26 г. 

Сред пострадалите е и 52-годишен шофьор на такси. Мъжът е с контузия на главата. Прегледан е от екипите на Спешна помощ, но отказва хоспитализация. 

Инцидентът е станал между три автомобила и мотоциклет във вторник вечерта. 

Сигналът е подаден в 23:08 ч. На място са изпратени 4 линейки. 

От удара автомобилът на избягалия после футболист се е разцепил. Вероятно той е "бързал" и е навлязъл в кръстовището на червен сигнал.

Това е отсечената задница на колата, която се е... захлупила изправена

Избягали са и шофьорът, и пътничка. Водят се издирвателни мероприятия.

Подробности снощи даде началникът на Столичния КАТ Тенчо Тенев.

„Знаем кой е водачът. Той е с множество нарушения - над 50 наказателни постановления. Същият управлявал автомобила с фалшиви номера. Той е със софийска регистрация, а в момента на удара - с германска. В колата са намерени сигнална синя лампа и стоп полицейска палка. Автомобилът се води на фирма”, обясни още Тенев.

Семерджиев е бил задържан през 2010 г. по разследване за черно тото на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Не е бил съден за това впоследствие. Има информация и за наркоразпространение.

Снимки БТА

 

По неофициална информация на Нова тв към момента бил собственик или управител на автомивка, която се намира в района на катастрофата.

Обявен е за издирване.

Според брат му Семерджиев от няколко месеца притежавал Аудито Q7, с което е направил катастрофата. 

„Ще си научи урока, ще влезе в затвора, колкото и да ми е гадно да го кажа...  Така трябва. Това е правилният начин. Не мога да си го избера брат ми, обичам го, прави всичко за нас, дава си живота”, обясни Божидар Семерджиев.

Фактологията се обяснява така:

Таксиметрова кола се движи от бул. „Черни връх” към НДК. На кръстовището на бул. „Арсеналски” шофьорът на таксито се престроява в крайната лява лента. От НДК с висока скорост се движи лек автомобил, който минава на червен светофар и удря таксито.

Последва удар в предната част на таксито, а лекият автомобил се удря в асансьора на метрото. От силния удар се разцепва на две - едната половина, в която се намират шофьора и спътничката му, се плъзга 40 метра и се спира в пресечка малко по нагоре.

На пешеходната алея са се намирали двете пешеходки, които са пометени и загиват на място.

По-късно през деня дойде и коментар на Сийка Милева. Според нея вината е на законодателя - че не се е вслушал в предложенията на главния прокурор Иван Гешев. 

Ето и текста:

Коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев ще възложи разследването на тежкия пътен инцидент на екип от следователи от Национална следствена служба.

Поредните две жертви на пътя – млади жени. Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт, е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата. Съчувствието няма да компенсира безвъзвратно загубения човешки живот, още повече, че и ние като общество не сме направили достатъчно, за да осъществим навременната превенция срещу извършителите на подобни престъпни деяния.

В рамките на последните две години главният прокурор отправи към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във ВСС поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта.

Всички сме свидетели на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта, на многобройните трагични инциденти, които засягат правото на живот и имат най – тежките последици за жертвите, пострадалите и техните близки. Подвеждането на престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, под съставите за непредпазливи деяния има за резултат занижени наказания, несъответни на обществената им опасност, което е крайно несправедливо, логично руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени.

Очакваме органите на МВР да издирят извършителя на поредното тежкото престъпление на пътя, довело до загубата на два човешки живота.