Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и депутатът от ГЕРБ Жечо Станков влязоха в остър спор в кулоарите на парламента. Двамата си отправиха взаимни обвинения в лъжа и си задаваха еди на друг въпроси кой е поел ангажимент за затваряне на голям процент от въглищните централи у нас.

Това стана, след като на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС коментираха изказване по-рано днес на Петков във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Жечо Станков не отговарят на истина твърденията на бившия премиер, че правителството "Борисов 3" е поемало ангажимент за 40 процента намаляване на емисиите. Единствената държава член, която гласува "въздържал се" за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвет "Околна среда", посочи той.

След края на брифинга на ГЕРБ Кирил Петков говори отново пред медиите в Народното събрание, а по време на изказването му Жечо Станков го репликираше отстрани. Бившият премиер попита по кое време България е поела ангажимента да намали емисии.  Двамата влязоха в директен спор и дори си дърпаха микрофона, на който говореха.

"Абсолютна лъжа, г-н Петков. Единствената държава, която не гласува за 40% намаляване на емисиите на Съвет околна среда, където бях на живо, беше България"

"Аз не ви прекъсвах"

"Вие ("Продължаваме промяната" - б.р.) сте поели ангажимент да затворите 83% от ТЕЦ-овете на територията на страната".

"Спрете!"

"Нямате право да лъжете българските граждани".

"Грешка. Цялата работа е, че не искате да има енергиен преход, а вашите фирми да поемат саниране и да го усвои Делян Добрев".

"Българските граждани искат санирането да продължи. Опашката от блокове и етажни собствености, може да стигне от тук до вашите мостове над Дунав, които щяхте да строите"

Така протече "диалогът" между Петков и Станков.

Малко по-късно "Продължаваме промяната" се срещна с "Възраждане", за да се консултират за бюджета. На срещата Асен Василев призна, че най-вероятно правителство няма да има и се позова и на скандала, който избухна в кулоарите.

По време на продължилата няколко минути среща Петков и Василев попитаха дали от "Възраждане" биха подкрепили декларацията на "Продължаваме промяната", в която се настоява служебният кабинет да внесе за обсъждане в парламента проект на бюджет за следващата година.

Василев заяви, че прогнозите за три-четири процента ръст в приходите най-вероятно ще се реализират.

"Виждаме, че за третото тримесечие инфлацията вече спада. Ние вярваме, че продължава да има много сериозна възможност от допълнителни приходи за догодина", добави той.

От "Възраждане" обявиха, че парламентарната им група ще вземе решение дали биха подкрепили декларацията. Конкретните им предложения за бюджета щели да бъдат обявени от парламентарната им група, нямало да ги дискутират по време на срещата с ПП.