"Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни. Блокирали са ги тук, в България."

Това заяви днес в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той не разкри откъде има такава възлова информация, при положение, че тя не е комуникирана от българското правителство. 

По думите на Йорданов, подопечното на ИТН министерство на външните работи с министър Теодора Генчовска нямало нищо общо със ситуацията. 

Всъщност, по информация на Клуб Z, МФ не е блокирало никакви сметки на руското посолство. То и няма такива правомощия - решението може да се вземе с участието на Българската народна банка. Очаква се обаче, по-късно през деня да има реакция на твърденията на Йорданов от ведомството на Асен Василев. 

Малко по-късно самият Василев заяви, че има блокирани средства, заради наложените европейски санкции. Очаква се писмо от ЕК, което да определи дали парите могат да бъдат пуснати. Официално сумите са малко под милион лева и са за заплати в посолството.

"Само че, да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират. Това минава всякакви граници на - как да кажа - глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още", твърди още гневно Йорданов. 

Това щяло да доведе и до загуби на родни фирми, които оперират на руския пазар. 

Фактите сочат, че България, особено в момента, има изключително слаб стокооборот с Русия и вносът ни към тази страна към 2021 г. е в размер на малко над процент от общото число. Това е отпреди войната. В Русия действат около 400 фирми с дялово българско участие, а родните преки инвестиции там остават под 100 млн. долара. 

Прави впечатление и че това изказване е най-малко вторият път, в който Йорданов се показва като сериозно загрижен за съдбините на руското посолство у нас. Малко след като стана ясно, че правителството ще изгони 70 руски дипломати и служители на посолството, той заяви следното: 

"Задавате ли си въпроса какви са последствията от това, което направи Петков. Българската икономика дали не е енергийно зависима от Русия? Трябва ми време да осмисля второто национално предателство на Кирил Петков."

Последствията вече са ясни - въпреки заплахите, Москва няма да затваря посолството си у нас, нито смята да къса дипломатически отношения, щяла само да изгони и наши дипломати от мисията ни там.

Относно енергийната зависимост - България вече четвърти месец кара без доставки от "Газпром".