При нахлуването в Президенството на 9 юли 2020 г. служителите на подчиненото еднолично на Гешев Бюро по защита не са използвали автомати, гранатомети, танкове и друго тежко оръжие.

Това бе една от забележителните тези на главния прокурор при днешното обсъждане на основанията за евентуалния му "импийчмънт" във ВСС.

Гешев успешно се шмугна зад пресцентъра си, зад наблюдаващите прокурори и зад по-малките шефове още при първите четири основания, които се обсъждат за искане на оставката му. Те са още от миналото лято от пакета искания на Янаки Стоилов срещу него.

Първото основание на Стоилов, с което започна денят във ВСС, е за масовото разгласяване на данни от разследвания, събрани чрез СРС по време на този главен прокурор. Както и за системно нарушаване на презумпцията за невиновност. Според Стоилов и Надежда Йорданова (която през април доуточни искането, б.а.) това е нарушение на закона за СРС, който го забранява: и когато бяха изнесени разговори на президента с ген. Цанко Стойков от ВВС, и когато бях изнесени разговори на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и бившия политик Александър Паунов. Още повече - тогава Сийка Милева казва: „ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти и политици“.

"Факти има, но те не касаят мен. Разпореждания за публикувне на съответни съобщения не съм давал", каза днес Гешев.

Той обяви, че "няма време да се занимава и с медийната политика" и попита - да му покажат къде и как е дал указания... И с типичните си представи за хумор попита: по пощенски гълъб ли ги е изпратил.

Напротив - лично той имал отношение само към едното изнасяне на данни - когато пред Нова тв разказа надълго и широко факти от разследването срещу президентския съветник Илия Милушев. Но Гешев е извадил и приложил - разрешение от...  наблюдаващия прокурор. Който позволил на главния прокурор да говори. Писмено.

Второто основание бе "близнак" - за "липса на еднакви критерии при предприемане на действията по отношение на лица, замеащи висши държавни длъжности". Янаки Столво говори за "недопустим подбор" - когато се публикувха чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов и се твърди чее  има неясни критерии, "груба проява на обвинителен уклон", нарушение на изискването за всестранност и пълнота на разследванто и пр.

Гешев бе съвсем кратък - че въпросите са идентични с предишната точка. Разбира се - и тук има приложено разрешение от наблюдаващия обвинтел.

"Аз нямам никакво отношение, повтарям - никакво към решението за медийна политика на даден прокурор."

Той съвсем сериозно каза и че "декларирам, че не отговарям за сайта на прокуратурата – има компютърни специалисти. Не качвам, не свалям или както там ги наричате неща".

Той говори по обвинението че е пратив разделенитона властите в интервю. Но го дал когато е бил зам.главен прокурор и това е "извън предмета на обсъждан". Въпреки това - прословутото интервю пред БНТ било вече обсъдено при избора м през 2019 г. и сегашното му искане като основание за сваляне, намирал за "правн абсурд".

(В интерес на истината там изказването му, че "не вярвал в разделенито на властите" бе извадно от контекст - той говори, че когато трябва прокуратурата да си сътрудничи с ГДБОП, трябва да има синергия и екипност, б.а.)

Гешев каза днес и още нещо - че повечето изнасяния на СРС-та се случили, след като вече е имало проведени открити съдебни заседания - и всеки можел да чуе изнесените неща. Това е, меко казано, около истината - нито по случая с разговрите на Илия Милушев, нито с Васил Божков, нито с ген. Стойков и президента (което е и невъзможно заради абсолютния му имунитет) е имало съдебни дела - няма дори и до днес. 

Отделно съветът изпадна  в спор - самото изнасяне на СРС при наличие на разршение от наблюдаващия прокурор дали е нарушение на закона или прозрачност.

По напълно сходен начин главният прокурор отговори на обвиненията за действията на подчиненото му Бюрото по защита от 9 юли 2020 г., когато служители нахлуха в Президенството.

Според Янаки Стоилов е нарушен принципът на пропорционалност, действието е прекомерно спрямо целта, има злоупотреба съ сслужебни задължения и...

"... публичнят отклит е довел до уронване престижа на съдебната валст и същевременно масови граждансик недоволства. Това постави прокуратурата в унизително състояние и урони престижа й на независим съдебен орган", пише в мотивите си Янаки Стоилов.

Гешев каза, че не е съгласен, че в унизително състояние е поставена прокуратуата с влизането в Президенството. Напротив - в унизително състояние била докарана съдебната власт заради днешната процедура.

И дори посочи на кого трябва да му е неудобно - на Надежда Йорданова:

"След като не ви е неудобно, може да правите всякакви оценки."

Иначе напомни, че действията на Бюрото са били законосъобразни - разрешени от две съдилища (което е общоизвестен факт - а действията срещу Пламен Узунов и едновременно Илия Милушев просто съвпадат в един и същи момент - по две съвсм независими дела, б.р.).

"Няма как да има злоупотреба, когато са извършени правомерни действия. Може би се създаде впечатлението за непремереност, но тук няма незаконосъобразност", допусна някаква евентуална съвсем лека грешка Гешев.

Той обаче пак прилага документи - исканията на двама шефове на две прокуратури - до него, с което го молят да разпореди охрана на действията по досъдебното производство.

Атнаска Дишева попита – кое налагаше в президентството да се използват служители на Бюрото по защита – те не се използват при всички досъдебни производства. Той отговори, че основанията ги пишело в исканията – и не мисли да й отговаря повече.

Бил достатъчно ясен.

Тук главния прокурор защити брадатите "юнаци" от Бюрото - че са били само с "късо нарезно оръжие" и не са ползвали въпросните автомати и танкове... 

Хорът от негови защитници каза, че гледали как "колегите спокойно и възпитано влезли, свършили си работта и излезли". На това Олга Керелска ги попита:

"Ние в една реалност ли живеем или в различни реалности?"

А на въпрос на Дишева - след като всичко е било толкова прекрасно, защо са излезли десетки хиляди хора на протест срещу прокуратурата, Гешев отговори, че въпросът излиза извън темите на днешното обсъждане.

Стана ясно и още нещо смешно от яростната защита на близките на Гешев прокурори от ВСС: че въоръжените служители на Бюрото тогава са влезли в Президенството с баджове "Посетител", които миролюбиво и гостоприемно им раздал служител на входа.

„Не съм нито Кирилова, нито Зартова – надявам се, че не ме бъркате визуално“

Доста по-“кървава“ бе последната точка на Янаки Стоилов, която касае, най-просто казано, дали чрез обособяването на вътрешни отдели в различни прокуратури - СРП и СГП, и „джуркането“ на дела само вътре сред новия отдел, не се нарушава изискването за случайно разпределение на делата.

Атанаска Дишева на няколко пъти попита – има ли спецотдел в Софийска градска прокуратура от 8 прокурори, колко от тях са командировани и получава ли този под-отдел само дела от корупционния списък.

Всъщност ВСС не позволи да се съберат доказателства за това.

Дебатът бе дълъг, а съмишлениците от прокуратурата непрестанно повтаряха, че материята е твърде специфична за обществото.

Гешев обаче отново не е автор на заповедите - а ръководителите могат да си правят "каквито искат отдели".

„Ръководител на СРП се казва Невена Зартова, ръководител на СГП се казва Илияна Кирилова – надявам се, че не ме бъркате визуално", каза Гешев.

Дори напротив – одобрявал действията им. Отдели имало и при Борис Велчев, и при Сотир Цацаров – надявал се да не им поискат на тях оставките днес.

Прокурорите четоха лекция на Йорданова – че командироването не е забранено и че не е непременно гаранция за зависимости от шефа.

Дишева каза - проблемът не е, че са командировани прокурори. Проблемът е, че точно командировани прокурори са разпределени в този отдел. И точно те получват специфични дела.

„Аз не нося никаква отговорност – още повече, че не виждам никакво нарушение на административните ръководители.

На всички е ясно, че главният прокурор НЕ разпределя делата“, отново излезе "сух" Гешев.

Отявлени защитници на всяка дума на Гешев са от прокурорската колегия - Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и от съдийската - Боян Новански (парламентарна квота - "Атака") и Вероника Имова (парламентарна квота - ГЕРБ). Остро през целия ден го атакуват само двама от Съвета - Атанаска Дишева и Олга Керелска - и двете съдийки от квотата на съдиите.

Преди започването днес на обсъжданто по същество Гешев дръпна прочутата си реч - че в момента тече опит от политици да овладеят прокуратурата - и това е целта. А прокуратурата  работи единствено на страната на българските граждани. Каза и че целта е да се прекратят действията срещу олигарси и да се разблокират блокираните от КПКОНПИ техни средства от 1.5 млрд лв. (така и не се знае за какви средства говори и откъде ги извежда, но пък това е намаление два пъти - защото доскоро говореше за блокирани 3 млрд., б.р.).

"Аз няма да бъда послушен и не съм бил никога послушен", самоотвержено заяви той.

Другата основна цел била - освен него да се злепостави ВСС.

На влизане във ВСС Гешев формулира забележителната теза:

"Мястото за защита на съдебната власт е във ВСС, ние спазваме добрия тон и дискутираме, стараем се да обсъдим политически съждения с юридичевски доводи. Което е изключително трудно."

Засданието на Пленума продължава цял ден, където трябва да се обсъдят всички предложения и доводи за импийчмънт на главния прокурор и от Яанки Стоилов, и от Надежда Йорданова.