Въпреки последните военни победи на Русия в Украйна, Кремъл далеч не е постигнал поставените си цели и се готви за дълга война. Това става ясно от изявление на приближения на Путин Николай Патрушев. Секретарят на Съвета по сигурност и бивш ръководител на ФСБ обясни пред медии, че войната ще продължи, докато Русия не постигне целите си. А след това изброи с познатата вече реторика: „денацифициране на Украйна“, „освобождаване на украинския народ“ и опазване на „цивилните от геноцид“.

Според експерти липсата на промяна в реториката означава, че Русия се готви за дълга война и няма да се задоволи с превземането на част от Източна Украйна.

Това се доказва и от намеренията на руската армия да продължи атаките си и срещу Донецк, след като напредна в региона на Донбас.

Следващият град, който е на мушката на руснаците, е Словянск. Кметът на Словянск Вадим Лиях съобщи за тежък обстрел, при който са загинали най-малко двама души. Украинските власти призоваха населението на Словянск и на другия голям град наблизо -  Краматорск, да се евакуират. 

Русия превърна целия регион на Донецк в бойно поле. Не рискувайте, опаковайте най-необходимото и напуснете“, призова и губернаторът Павло Кириленко.

В момента руската армия се прегрупира и явно готви ново нападение и нахлуване още по-дълбоко в територията на Украйна.