Над Украйна трябва да бъде обявена зона, забранена за полети, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от ДПА.

Той заяви това, след като на територията на съседна Полша падна ракета, която отне живота на двама души. Случилото се засили опасенията от разрастване на конфликта в Украйна.

"Отправяме молба за затваряне на небето, защото то няма граници. Няма граници и за неконтролируеми ракети. Както и за заплахите, които те носят за нашите съседи от Европейския съюз и НАТО", написа в Туитър Резников. "Това е реалността, за която предупреждавахме", допълни министърът.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза днес, че вината за всякакви "инциденти с ракети" е на Русия, тъй като тя е започнала инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

"Според мен е необходимо да следваме само една логика. Войната беше започната и се води от Русия. Тя извършва масирани атаки срещу Украйна с крилати ракети", посочи в писмено изявление съветникът, след като американският президент Джо Байдън каза, че ракетата, отнела живота на двама души в Полша, вероятно не е изстреляна от Русия.

"Русия превърна източната част от европейския континент в непредсказуемо бойно поле. Умисълът, средствата за изпълнение, рисковете, ескалацията - всичко това произлиза от Русия. И не може да има друго обяснение за всякакви инциденти с ракети", добави Подоляк.

Германия е против идеята за създаване на забранена за полети зона, тъй като това може да доведе до директна конфронтация на НАТО с Русия, заяви днес говорител на германското правителство, след като вчера двама души загинаха при взрив на ракета в Полша, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Споразумяхме с всички наши съюзници, че искаме да избегнем по-нататъшна ескалация на войната в Украйна", изтъкна говорителят.

Берлин ще окаже съдействие на полската противовъздушна отбрана, заяви днес говорител на министерството на отбраната на редовна пресконференция. 

Полският президент Анджей Дуда заяви днес, че няма признаци за умишлено нападение при инцидента с падането на ракета на територията на страната. Ракетата може да принадлежи на украинската противовъздушна отбрана (ПВО).

Той каза това след среща на Бюрото за национална сигурност във Варшава с участието на премиера Матеуш Моравецки, пише RMF 24.

„Това не беше ракета, която беше насочена към Полша. Следователно всъщност това не беше атака срещу Полша“, каза Дуда.

Според него се предполага, че това е руска ракета С-300, произведена през 70-те години на миналия век.

„Няма доказателства, че ракетата е изстреляна от руска страна“, подчерта той, като добави, че има голяма вероятност това да е ракета на украинската ПВО .

В същото време президентът на Полша припомни, че в навечерието Русия е изстреляла около 100 ракети в Украйна, включително в регионите, граничещи с полска територия.

„Украйна се защити – очевидно и разбираемо – като изстреля ракети, предназначени да свалят руски ракети. Следователно имаше много сериозен сблъсък, предизвикан от руската страна, както и целият конфликт. Затова вината за вчерашния сблъсък, разбира се, е на руската страна“, обобщи Дуда.