До последен дъх. "Продължаваме помяната" продължава и днес, в последния ден преди изтичането на конституционния срок за съставяне на проектоправителство, да търси мнозинство от 121 народни представители. И това търсене май вече не изключва разговори с парламентарната група на "Има такъв народ".

И днес в кулоарите на парламента премиерът в оставка Кирил Пеков обяви, че разговори се водят с всички депутати от всички парламентарни групи, в т.ч. от ИТН. Но пак постави лидера на партията, излязла от правителството - Слави Трифонов, извън всякакви форми на преговори.

"Единственото ни условие, разбира се, е г-н Слави Трифонов да не бъде човекът, който да взима решения от тяхна гледна точка, защото, както в ГЕРБ г-н Борисов не искаме да взима решенията от депутатите, защото просто не вярваме на тези хора, че могат да бъдат партньори в това управление", заяви Петков. С други думи - поиска от парламентарната група да се дистанцира от председателя на собствената си партия.

По информация на Клуб Z от два дни от ПП правят опити за разговори вече на ниво представители на групата на ИТН. Засега безплодни.

"Дори да кажат "не", да видят цялата програма, да дискутираме важните за България приоритети и тогава да си изградят становището", апелира Петков, визирайки управленската програма, гарнирана със законодателна рамка, приета късно снощи между сегашните участници в коалицията ПП, "Демократична България" и БСП.

Както е известно, проектокабинетът на Асен Василев търси не по-малко от 121 депутатски гласа в подкрепа, въпреки че не се изисква такова мнозинство при избора на правителство, а гласовете за да са само половината от присъстващите. Ако търсената подкрепа не се намери, от ПП изобщо няма да подлагат на гласуване проектокабинет, т.е. няма да изпълнят мандата. Опозицията вече нееднократно даде заявка, че няма да играе с кворума - няма да отсъстват нейни депутати, за да мине кабинет "Василев".

Очаква се разговорите в търсене на заветните гласове да продължат и днес, като до този момент е известна среща само между ПП, ДБ и БСП. Имало е план за такава и с ИТН, но се е провалила.