Служителка на МВР, която има отношения с Георги Семерджиев, е присъствала на катастрофата между бул. "Черни връх" и "Арсеналски" в София. Тя бе причинена от самия Семерджиев и вследствие загинаха две млади жени.

Информацията за присъствието на служителка на МВР бе потвърдена от вътрешния министър Бойко Рашков.

"Вчера подсказах, че за нас е известно участието на жена, присъствието на жена в момента, в който е станал инцидентът, и че предстои установяването ѝ. Днес вече е установено и е известно. Да, тя е служителка в едно от районните управления в столицата. Оказа се, че има отношения със Семерджиев – какви са точно, предстои да се уточни", каза Рашков.

От думите му стана ясно, че и други служители на МВР са имали отношения със Семерджиев.

"Очевидно някои хора от МВР са забравили понятието нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент. Не изглежда добре служител на МВР да контактува с лице с подобна биография", каза Рашков.

Той декларира, че МВР ще се постарае да изясни в детайли случая, свързан със Семерджиев, включително, ако има достатъчно данни и за съпричастна дейност на служители на МВР.

"Оказа се, че Семерджиев е без свидетелство за правоуправление от 2005 г. До ден днешен е управлявал различни МПС, без да бъде водач по силата на закона.

Предприемани са десетки действия на органите на МВР, включително материали в прокуратурата за образувания на досъдебни производства. Той е имал чудесна възможност, след като му е отнето свидетелството, да се яви на изпит и да получи ново - не го е направил. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, се е постарал да получи книжка от Швейцария.

Швейцарската конфедерация обаче не е издавала на този гражданин подобен документ. С него той се е представил на няколко проверки, на една от които е избягал. Този документ, макар и фалшив, е останал в ръцете на полицейските служители. Ще изследваме в детайли миналото на този човек", каза още Рашков.

Той е издал заповед на състав от разнородна група служители от различни служби в МВР да предприемат незабавни мерки по отношение на абсолютно всички случаи за тези 16 г., за които Семерджиев е спиран от органите на реда.

"Трябва да установим какво отношение е взето. Има ли някакъв резултат от органите на МВР, или няма? Има сигнали в прокуратурата за образуване на досъдебно производство, но те са върнати от прокуратурата и се налагат само административни глоби", каза Рашков.

Той допълни, че преди известен период от време Семерджиев е бил заловен с половин кг марихуана и 300-400 г кокаин.

"За това нещо процесът не е протекъл по общия ред. По предложение на прокуратурата е било договорено 8 месеца лишаване от свобода. Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, е нямало никакво полицейско наблюдение над него. Не го следели там, където е регистриран по адрес, дори изобщо не го следели – защото бил в лошо отношение с родителите си и не живеел там, а живеел някъде", каза Рашков.

В този район имало криминална служба, която трябвало да осъществи контрол върху осъдения Семерджиев.

"Днес не стана ясно тази служба дали е упражнявала въобще някакъв надзор, наблюдавала ли го е, тъй като нямаше да стигнем до този инцидент сега, ако беше направено всичко, което е можело да се направи", заяви Рашков.

И допълни:

"Надявам се и на съдействието на обществеността – тогава, когато се забележи неадекватно поведение на пътното платно, гражданите, които стават очевидци, моля, да информират на тел. 112, за да вземат органите на МВР адекватно и своевременно отношение.

Между 17:30 и 18 ч. на същата дата е имало на Околовръстния път лек пътен инцидент, при който един български гражданин е преценил, че за нещо, подобно на това, което е причинил Семерджиев, не е нужно да сигнализира на МВР. Ако за този малък инцидент бяха информирани органите, можехме да не сме свидетели на този трагичен инцидент на "Черни връх".

Нямам никакви намерения да прехвърлям вината на този гражданин, така е преценил - по-късно е сигнализирал".

Същевременно АКФ призова МВР за вътрешно разследване дали е имало чадър над обвиняемия Георги Семерджиев. Според тяхна информация обвиненият за тежкото ПТП e свидетел по ключово дело срещу организирана престъпна група с 44 участници начело с Радмил Ранов.

Рашков също потвърди, че Семерджиев е бил свидетел, без да уточнява по кое дело.

Започва мащабна национална специализирана акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества, обяви премиерът в оставка Кирил Петков.

"Много от тези рецидивисти са част от тъмната страна на нашето общество, изпитват чувство за безнаказаност, но никой не трябва да е над закона. Още днес организирахме националната акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества", обяви Петков.