Бившите шефове на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини бяха оправдани в процеса за корупция и измами от федерален швейцарски съд в град Белинзона, съобщи Би Би Си.

Местната прокуратура повдигна обвинения на двамата заради прословутия хонорар от 2 милиона швейцарски франка, изплатени на Блатер от бившия футболист за "консултантски услуги" през 2011 г. Случаят се оказа в бурята на корупционния скандал в световния футбол през 2014-2015 г.

Двамата загубиха постовете си, а срещу тях започнаха да се водят дела. Блатер напусна ФИФА през 2015 г., а Платини си тръгна от УЕФА на следващата, французинът се надяваше да наследи своя приятел начело на световния футбол.

Съдията по това дело счете, че няма нищо нередно във въпросния хонорар от гледна точка на закона. На излизане от залата Сеп Блатер заяви пред журналисти, че сега ще може да изчисти името си, замесено, по думите му, напълно неприемливо.

Платини отказа коментар. Преди време бившият капитан на Франция и "Ювентус" се закани, че на свой ред ще заведе дела за нанесени морални вреди и пропуснати ползи.