Прокуратурата на Република България (ПРБ) ще получи допълнително 1 млн. лв. към първоначално разчетения си бюджет за 2022 г. Това стана ясно днес по време на бюджетните точки от заседанието на Пленума на ВСС.

Парите са целеви - да се изплащат обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), стана ясно още на заседанието.

Те се взимат от парите за дълготрайни материални активи (ДМА) на ВСС и се води, че отиват в перо "за издръжка" на Прокуратурата.

Само в последните няколко дни сайтът "Лекс" описа няколко фрапиращи случая:

- един път държавното обвинение е осъдено да плати обезщетение от 30 000 лева на адвокат Снежина Спасова, която беше подсъдима и оправдана за участие в престъпна група за търговия с бебета.

- а пък столичният адвокат и бивш съдия в Ихтиман Николай Рангелов е осъдил окончателно прокуратурата да му плати 16 000 лева обезщетение за бавно разследване, след като кражба от дома му е останала неразкрита 16 години. 

Също днес стана ясно, че 167 121 лв. ще бъза тпрехвърлени от бюджета на министерството на културата за издръжка на Върховния административен съд. Те ще отидат за авариен ремонт и подмяна на улуци и водосточни тръби на сградата на ВАС на бул. "Ал. Стамболийски" в София.

Налага се и Административен съд-София-град да получи допълнителни 22 хил. лв. заради масовата миграция на съдии и служители от закритите спецсъдилища. Парите трябват по параграфа за взаимопомощ на 18 съдии и служители, известен като социално-битовото и културно обслужване (СБКО). Средствата ще са за сметка на неразпределения резерв от бюджета на съдебната власт за 2022 г.