Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които употребяват марихуана отколкото при тези, които пушат тютюневи изделия, предаде ЮПИ, като цитира проучване на канадски учени.

Изследвания за въздействието ѝ върху белия дроб едва сега започват, тъй като наскоро беше легализирана в много американски щати и в Канада. 

Първите резултати показват, че марихуаната може да нанесе сериозни поражения. 

"Основното послание е, че може да не е толкова безопасна, колкото хората си мислят, че е. Освен това се нуждаем от повече информация", каза съавторът на изследването д-р Жизел Рева от Университета на Отава.

"Това е само началото. Искам хората да са наясно, че може да причини проблеми."
 
За целите на изследването си експертите сравняват данните от компютърни томографии на гръдния кош на 56 пушачи на марихуана, като някои от тях са употребявали и традиционни  цигари, с тези на 33-ма потребители на тютюневи изделия и на 57 непушачи.

Приблизително 75 на сто от пушачите на марихуана имат емфизем в сравнение с 67 процента от тези, употребяващи само тютюн и 5 процента от непушачите.

При потребителите на марихуана са установени също повече възпаления на дихателните пътища.

Изследователите не са открили разлика в натрупването на калций в главните артерии на сърцето между двете групи пушачи. Но определя като тревожни откритията на белите дробове.

"В началото пациентите може да нямат никакви симптоми, но с течение на времето, когато този емфизем прогресира, тогава пациентите ще започнат да имат симптоми: кашлица, хрипове, затруднено дишане", обяснява Жизел Рева.

Защо белите дробове на пушачите на марихуана имат повече увреждания?

Според учените това в известна степен се дължи и на разликите в начина, по който се използват марихуаната и тютюна.

Цигарите често са филтрирани, докато марихуаната обикновено се пуши без филтри. В резултат на това в дихателните пътища може да се отложат повече частици, каза Рева. Пушачите на марихуана също са склонни да поемат по-голямо всмукване и да го задържат по-дълго, преди да издишат.

Определянето на въздействието й върху нивата на емфизем ще изисква мащабни проучвания, казва Рева.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Радиолъджи", информира БТА.