Следователи в неодтавна освободения южен украински град Херсон са намерили 63 тела със следи от изтезания, след като руските сили напускаха района, съобщи в четвъртък вътрешният министър на Украйна, цитиран от Ройтерс.

"Засега 63 тела са намерени в Херсонска област, но трябва да разберем, че търсенето едва е започнало, така че много тъмници и погребения ще бъдат открити", каза Денис Монастирски пред националната телевизия.

Монастирски каза, че правоприлагащите органи са установили 436 случая на военни престъпления по време на руската окупация. Открити са 11 места за задържане, включително четири, в които са извършвани изтезания.

"Следователите сега ги оглеждат и документират - всеки случай на изтезания. Извършват се и ексхумации на телата на тези, които са били убити", добави той.

Андрий Коваленко, прокурор в областната прокуратура на Херсон, каза пред "Ню Йорк таймс", че са събрани показания за 800 задържания от страна на руснаци в региона. Той каза, че най-честите видове малтретиране на задържаните са електрошокове, побои с пластмасови или гумени палки и задушаване чрез прищипване на дихателния маркуч на противогаз, поставен върху главата на задържания.

Украински и международни следователи казват, че това, което описват като военни престъпления, е извършено в райони, окупирани от руски войски след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Русия отрича нейните войски да са вземали на прицел цивилни или да са извършвали жестокости. Места за масови погребения са открити в други части, които преди това са били окупирани от руските войски, включително някои с тела на цивилни със следи от мъчения, припомня Ройтерс.

Руските сили напуснаха части от Херсонска област миналата седмица. Тя беше една от първите, превзети от Русия.

Президентът Володимир Зеленски в редовното си видеообръщение миналата неделя каза, че следователите са разкрили повече от 400 престъпления в Херсон. Той каза, че руската армия е оставила след себе си трупове, повредена инфраструктура и противопехотни мини - нещо, което той нарече "същата дивващина като в други области".