Причината за 18% от всички смъртни случаи през 2021 г. е било тютюнопушенето по данни от Здравния профил на страната за 2021 г. 

Това напомнят от Министерството на здравеопазването днес, когато се отбелязва Международният ден без тютюнопушене.

По данни на Световната здравна организация в световен мащаб тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди. Повече от 7 млн. от тези смъртни случаи са резултат от директна употреба на тютюн, докато около 1,2 млн. се случват при непушачи, изложени на тютюнев дим. Употребата на тютюн е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

В България 34,5% от населението на възраст над 20 г. са редовни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на Националния център за обществено здраве и анализи). 

Проблемът с тютюнопушенето сред деца и тийнейджъри продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26,3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26,8%) над момчетата (25,6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач (настоящи пушачи – пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17,3% срещу 16,4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31,4%), при 10-14 години делът е 4 на сто. Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. 

Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето: 0700 10 323.