Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че не бива "спортът да се политизира" - в момент, когато Световното първенство по футбол в Катар продължава да е обект на дискусии заради местния климат и критиките във връзка с положението с човешките права в тази страна, предаде Франс прес.

"Според мен спортът не бива да се политизира. Тези въпроси трябва да се разглеждат, когато се определя мястото на едно събитие", каза Макрон в Банкок, след като наскоро бе обявено, че ще пристигне в Катар, ако отборът на Франция стигне до полуфиналите или до финала.

Първото световно по футбол в арабския свят, започващо в неделя, даде повод за редица полемики, например относно условията за труд на хората в страната, влиянието на климатиците по стадионите върху околната среда и положението на жените и на ЛГБТ общността в Катар.

Тези критики накараха някои фенове, най-вече от Западна Европа, да се откажат от посещение на първенството.

Макрон подчерта, че "бе много лоша идеята да се политизира спортът", като припомни, че Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г.

Френският отбор, пристигнал вчера в Доха, показва предпазливо отношение към въпроса за правата на човека. Спортистите отказаха например да се включат в обща инициатива на европейските им колеги, пожелали капитаните им да играят с разноцветни ленти на ръцете като знак за подкрепа на борбата срещу всякаква дискриминация.

ФИФА още не е разрешила това да стане в Катар, където хомосексуалността се смята за престъпление.

Трябва "да покажем уважение" към страната домакин, мотивира се капитанът на французите Юго Лорис.