Азиатско-тихоокеанският регион не трябва да се превръща в „арена за конкуренция между велики сили“, каза държавният и партиен лидер на Китай Си Цзинпин по време на основна реч в четвъртък на среща на бизнеслидери в навечерието на Азиатско-тихоокеанската среща на върха в столицата на Тайланд Банкок, предаде ДПА.

Си, очевидно намеквайки за САЩ, каза, че регионът не принадлежи на никого като „заден двор“, според речта, публикувана от официалната китайска информационна агенция Синхуа.

Опит за водене на „нова Студена война“ няма да бъде допуснат, каза Си.

Всеки опит да се нарушат или демонтират индустриалните вериги за доставки, изграждани в продължение на много години в Азиатско-тихоокеанския регион, ще доведе икономическото сътрудничество до задънена улица. Само откритостта носи напредък, добави той.

Китайският лидер пристигна в Банкок, където трябва да се проведе срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), след като присъства на срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали.

Японският премиер Фумио Кишида пристигна в Банкок късно в сряда, планирайки да се срещне с китайския лидер за първи път от около три години.

Отношенията между Китай и Япония са трудни поради териториалните спорове и отношението на Япония към военното ѝ минало.

Наблюдателите очакват Кишида да изрази загрижеността на страната му относно властовите амбиции на Китай в региона.

В същото време обаче Кишида казва, че иска "конструктивни и стабилни отношения" със съседната гигантска империя и да проучи възможностите за сътрудничество. Това включва борбата срещу изменението на климата.