Многократното показване в произведението като подчертан акцент на разголената женска фигура на един от изпълнителите, стъпил и качен на камбанарията на храма и изпълняваща танц демонстриращ еротика непосредствено пред и под кръста на купола му, представляват непристойни действия, оскверняващи храма и символа на християнската вяра - Светия Кръст.

Това се казва в нарочно писмо на Софийска митрополия до "Пайнер" ООД и поименно до собственита й - инж. Митко Димитров (по-известен и като Митко Пайнера).

Става въпрос за видео на т.нар. попфолк изпълнители Джордан и Лорена на песента с неособено оригиналното заглавие "Крадена любов".

На фона на лека еклектика от бали сено, епирукейско угощение с алкохол и... торта и някакво пране двамата гънат тела около православен храм. А, има и нещо като мариачи с кухи китари...

Иначе в текста лайтмотивът е "но те искам!" - послание, което двамата изпълнители в главните роли недвусмислено се стараят да затвърдят и чрез езика на тялото - може би за аудиторията, която не владее български.

Въпросното видео е снимано около и на (буквално) църквата „Свети Петър и Павел“ в местността Петров кръст, в с. Ковачевци, Самоковско. Фолкаджийката в някои моменти се озовава качена на купола на камбанарията на църквата.

Тези действия, произведени и разпространени като аудиовизуално произведение чрез вашата организация, са израз на неуважение както към християнската вяра и източноправославното вероизповедание, така и към обществото.

То принизява посочената по-горе особена роля на православната вяра, отстоявана и поддържана чрез Българската православна църква, пише още владика Поликарп, който е викарий на патриарх Неофит.

Той специално подчертава, че това събитие е станало без съгласието на Българската православна църква и "без никога и по никакъв повод нейни представители да са били уведомявани или да им е било искано разрешение".

За да е още по-"християнско", във видеото по едно време се изобразява възрастна ромка, която "гледа" на ръка и на карти.

Непристойните действия не се изразяват единствено в посочените по-горе, аи в няколко допълнителни, в които актьорите са показани разположени в позиции имитиращи и асоцииращи с Тайната вечеря (0:51 пт.), както и при постоянно показване на православния храм, се демонстрират практики по врачуване и предсказване несъвместими с християнската вяра, напомня още дядо Поликарп.

Владиката, който най-често замества патриарх Неофит в повечето му обществени изяви, пише още на "Пайнер":

Като организация, чийто произведения достигат лесно и бързо директно до подрастващото поколение от млади българи, се очаква да съзнавате и вашата особено важна роля за изграждането у младите на духа на добродетелите вяра, надежда и любов.

Фактът, че видеото има над 1 млн. гледания за няма и месец оставяме без коментар.

Най-големият сходен скандал в последните години бе, когато при мандата на Лозан Панов като председател на ВКС и стопанин на Съдебната палата, рап изпълинтели снимаха клип с намеци за дрога и оръжия в самата палата. 

В резултат ВСС отне сградата от опеката на Панов и я даде на шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Ето и цялата позиция на Софийска митрополия:

УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ

Българската православна църква заема особено място и има традиционна роля в историята на България за формирането и развитието на нейната духовност и култура. Във вековете и до днес тя е постигала това като е бранела, отстоявала, поддържала и разпространявала православната вяра, както е и поучавала и наставлявала чрез духовенството християните в благочестие и нравствена чистота.

В тази връзка изразяваме непоколебимата си реакция срещу основното и явно послание на създаденото от вашата организация и разпространено до неограничен брой лица чрез нейните медии и чрез общодостъпни популярни платформи за видеосъдържание и видеосподеляне аудиовизуално произведение, озаглавено: „Крадена любов“ на изпълнители: „Джордан и Лорена“, поради това, че то е в остър разрез с християнския морал, възприетите от обществото ни норми и е в нарушение на закона.

Посоченото аудиовизуалното произведение е заснето на територията на православен храм „Свети Петър и Павел“ в местността „Петров кръст“, с. Ковачевци, община Самоков без съгласието на Българската православна църква и без никога и по никакъв повод нейни представители да са били уведомявани или да им е било искано разрешение за това.

Многократното показване в произведението като подчертан акцент на разголената женска фигура на един от изпълнителите, стъпил и качен на камбанарията на храма и изпълняваща танц демонстриращ еротика непосредствено пред и под кръста на купола му, представляват непристойни действия, оскверняващи храма и символа на християнската вяра - Светия Кръст.

Тези действия, произведени и разпространени като аудиовизуално произведение чрез вашата организация, са израз на неуважение както към християнската вяра и източноправославното вероизповедание, така и към обществото. То принизява посочената по-горе особена роля на православната вяра, отстоявана и поддържана чрез Българската православна църква. Чрез него са нарушени както правата на Българската православна църква, като институция, чийто права на собственик на храма, станал обект на оскверняване са гарантирани от закона, така и на неговите специални норми защитаващи от такова оскверняване храмовете и техните символи.

Непристойните действия не се изразяват единствено в посочените по-горе, аи в няколко допълнителни, в които актьорите са показани разположени в позиции имитиращи и асоцииращи с Тайната вечеря (0:51 пт.), както и при постоянно показване на православния храм, се демонстрират практики по врачуване и предсказване несъвместими с християнската вяра. Като организация, чийто произведения достигат лесно и бързо директно до подрастващото поколение от млади българи, се очаква да съзнавате и вашата особено важна роля за изграждането у младите на духа на добродетелите вяра, надежда и любов. Тази роля е от основните начала на дейността на Българската православна църква, която всячески се стреми да възпитава подрастващите поколения в духа на тези добродетели.

Следва като медия, да отчитате това и във вашата дейност и да не допускате тя да бъде възпрепятствана.

С оглед на всичко гореизложено, ви призоваваме незабавно да прекратите разпространението на посоченото произведение и да оттеглите правата за показването и разпространението му чрез други платформи извън контролираните от вас медийни канали.

СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ - СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ се възползва от правото си, съответстващо на това, че действията от които Българската православна църква - Българска Патриаршия е засегната, са разпространени и се разпространяват публично, съответно публично да разпространи реакцията си.

Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

ЗА СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ:

+ Белоградчишки епископ

Следва видеото: