Повече от 10 милиона украинци са без електричество, съобщи снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

„В момента над 10 милиона украинци са без електричество“, особено в района на Киев, заяви украинският държавен глава в редовното си телевизионно обръщение.

Няколко украински града, след които и столицата Киев, вчера бяха мишени на руски удари, съвпаднали с падането на първия сняг в засегнатата от прекъсвания на електрозахранването страна, където температурите може да паднат до минус 10 градуса.

Тези бомбардировки, насочени от октомври насам срещу енергийната инфраструктура на Украйна, редовно лишават милиони украинци не само от електричество, но и от водоснабдяване.

Националният електроенергиен оператор Укренерго обяви удължаване на прекъсванията на тока през вчерашния ден поради „влошаване на ситуацията“.

Поради рязкото застудяване потреблението на електричество се увеличи в регионите на Украйна, което допълнително усложни и без това трудната ситуация в електроенергийната система, а това води до по-обхватни ограничения в потреблението на енергия в цялата страна, посочи Укренерго.