Израелският премиер Яир Лапид изрази надежда, че страната му ще установи официални дипломатически отношения със Саудитска Арабия, дни преди президентът на САЩ Джо Байдън да посети двете страни в рамките на регионално пътуване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Израел и Саудитска Арабия нямат официални дипломатически отношения, но поддържат тайни връзки в областта на сигурността заради взаимната враждебност към регионалния съперник Иран. Широкоразпространено е мнението, че кралството е сред шепата арабски държави, които обмислят да поставят началото на официални отношения с Израел.

"Израел протяга ръка на всички страни от региона и ги призовава да изградят връзки с нас, да установят отношения с нас и да променят историята за нашите деца", заяви премиерът Яир Лапид по време на седмичното заседание на кабинета. Байдън ще носи "послание за мир и надежда от нас", когато пристигне в Рияд, допълни той.

Връзките на Израел с арабските държави се разраснаха, след като през 2020 г. страната нормализира отношенията си с четири арабски държави като част от Авраамовите споразумения, постигнати с посредничеството на САЩ. Промени се и сътрудничеството в областта на отбраната, след като Пентагонът прехвърли координацията с Израел от Европейското командване на САЩ към Централното командване (СЕНТКОМ) миналата година.

Този ход постави израелската армия заедно с армиите на бивши вражески страни, включително Саудитска Арабия и други арабски държави, които все още не са признали Израел.

Байдън ще пристигне в сряда в Израел на тридневно посещение, което ще включва и срещи с палестински официални лица в окупирания Западен бряг. Оттам той ще лети директно за Саудитска Арабия.

В статия за вестник "Вашингтон пост" днес Байдън заяви, че се стреми да сближи двете страни.

"Ще бъда и първият президент, който ще лети от Израел до Джеда, Саудитска Арабия", пише Байдън. "Това пътуване ще бъде и малък символ на зараждащите се отношения и стъпки към нормализиране на отношенията между Израел и арабския свят, за чието задълбочаване и разширяване работи моята администрация“.

Официалните отношения със Саудитска Арабия биха били голям дипломатически успех за Израел, отбелязва АП. Кралят на Саудитска Арабия Салман е дългогодишен поддръжник на палестинците и тяхното желание да създадат независима държава на Западния бряг, в ивицата Газа и в Източен Йерусалим.

Кралството отдавна заяви, че е готово да установи пълни дипломатически отношения с Израел при условие, че се намери решение за две държави в продължаващия от десетилетия конфликт с палестинците. Израел и палестинците не са водили преговори по същество от повече от десетилетие.