Новак Джокович показа защо е най-добрият тенисист в света на финала на "Уимбълдън" - 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3) срещу изненадващия финалист Ник Кириос (Австралия).

Това е титла №21 за сърбина в Големия шлем. Тя е седма във Великобритания и четвърта поредна. Той е без загуба на централния корт там от 2013 г.  Начело в "Гранд слам" е Рафа Надал с 22, а Новак изпревари Роджър Федерер, който остана с 20.

Джокович имаше труден старт на годината, той не участва в Австралия, а след това предаде трона на "Ролан Гарос". Днес загуби първия сет, но това се случи не за първи път в "Ол Инглънд клъб" тази година.

Станалото след това сякаш бе предизвестено - шампионът вдигна нивото на играта си и извади от зоната на комфорт опонента си.

Жокера нямаше спечелен сет срещу "лошото момче на тениса" в предишните им два мача, но се видя, че в толкова важен момент класата му е много по-голяма.

Кириос се държа сравнително прилично, той водеше странни диалози само с хората в ложата си. След мача двамата с Джокович размениха комплименти, а Ноле определи взаимоотношенията им като "броманс". В миналото са разменяли тежки думи, най-вече заради провокации на австралиеца.

Донякъде е парадокс, но Новак ще загуби 2000 т. от актива си, тъй като на тазгодишното издание на "Уимбълдън" не се присъждат точки заради наказанието от страна на тенис асоциациите за недопускането на играчи от Русия и Беларус.

Той ще се смъкне до седмото място в ранглистата на ATP, но в този момент това едва ли го вълнува много.

Мачът започна колебливо за фаворита, който допусна пробив при 2:2, Кириос успя да го затвърди и до края на сета не изпусна аванса си - 6:4.

Във втория сърбинът промени тактически си план, реализира лесен пробив за 3:1, след което изравни сетовете с 6:3.

В третия сет всичко вървеше равностойно до 4:4, когато Новак успя да направи нов брейк и малко след това пълният обрат бе факт - 6:4.

Четвъртата част най-оспорваната във финала и се стигна до тайбрек. Сърбинът поведе рано и си заслужи цели пет мачбола. Той загуби два от тях, но реализира третия, след като австралиецът прати топката в мрежата. 

С днешна дата не е ясно дали Джокович ще играе на US Open, тъй като не е ваксиниран срещу COVID-19. През пролетта той не бе допуснат в САЩ за мастърсите в Индиън Уелс и Маями.