Терористката Хаят Бумеден е избягала в Сирия или Турция, пишат френските медии. Още в деня на атентата срешу еврейския магазин за кашерна храна, тя е напуснала страната. Приятелят й, а някой твърдят, че дори са съпрузи, Амеди Кулибали, бе застрелян от командосите.

По непотвърдена информация тя е отлетяла за Сирия. С полет от Мадрид е кацнала в Истанбул и оттам се е прехвърлила на самолет за Сирия. Но било възможно е и да е останала в Турция.

Властите първоначално съобщаваха вчера, че тя е участвала в атаката срещу еврейския магазин и похищаването на хора. После обаче имаше предположения, че е избягала от супермаркета преоблечена като заложник. Днес обаче по-правдоподобната версия е, че Хаят изобщо не е била в хранителния магазин, а още преди това е избягала от страната. Но следователите са убедени, че тя е помагала на Амеди и при убиството на общинската полицайка в четвъртък и при вчерашната терористична акция.

Магистратите разследват връзките между двойката и братята Куаши, отговорни за въоръженото нападение в редакцията на „Шарли ебдо”. Френската прокуратура е установила, че Хаят Бумедиен е била близка със съпругата на Шериф Куаши, Изана Хамид. Разпечатките на телефонните им разговори показват, че двете жени са разговаряли над 500 пъти за една година.

Същевременно френският прокурор Франсоа Молинс обяви, че оръжието, което бе използвано от терористите за убийството на 17 души е автомат "Калашников" и най-вероятно то идва от Балканите.

„След края на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово няколко милиона парчета автоматично оръжие бе откраднато и продадено в страните от Южна Европа, а част от него се намира и на територията на Франция”, съобщава портал „Ганполиси”.

Според експертите само във Франция има между 10 и 20 млн. нелегални оръжия. По голямата част от тях са закупени на Балканите.В някои страни един автомат АК-47 можело да се закупи за не повече от 1100 евро, а в Албания калашниците дори вървели по 50 евро.