Пилот, IТ специалист, мотокарист, общ работник, електротехник, оценител на недвижими имоти са сред задържаните при мащабна акция срещу разпространението на детска порнография у нас. Общо 13 души са арестувани - повечето са на възраст между 30 и 40 години, но има и на възраст около 60 години.

Иззети са телефони, флашки и други магнитни носители.

Това стана ясно на брифинг на ръководството на прокуратурата и следствието след акцията тази сутрин.

"Около 50% от задържаните са семейни хора с деца. Повечето не са социално слаби, имат добри финансови възможности", заяви на брифинг Борислав Сарафов, началник на Националната следствена служба, цитиран от БТВ.

По думите му не е лесно да бъдат заловени хората, които разпространяват детска порнография, тъй като се изискват определени знания и умения. Необходимо е на устройство – телефон или компютър, да се свали специализиран софтуер, който е способен да сваля и да разпространява порнографски материали.

„По време на претърсванията са открити видиоклипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие с деца от бившите съветски републики или от Близкия Изток и Тайланд, Индонезия, Филипините и т.н.

Проверява се дали не са използвани и деца от България. Надявам се опасенията ни да не се окажат верни, каза още Сарафов.

В рамките на днешния ден вероятно ще бъдат повдигнати обвинения.

„Надявам се, че събраните от нас доказателства да бъдат достатъчни, за да могат наблюдаващите прокурори да повдигнат обвинения в рамките на деня на всички задържани от нас 13 лица“, каза още той.

Зам.главният прокурор подчерта, че разпространяването на порнографски материали в интернет не е никак безобидно. Психо профилът на тези лица показвал, че те лесно биха могли да напуснат виртуалния свят и да посегнат на реални деца.

„Профилът на децата в иззетите материали е - видима възраст между 2 и 10 години. Не бих могъл нито да покажа тези кадри, нито да каже нещо повече по тях, защото този, който ги види, ще трябва да си измие няколко пъти очите“, поясни Сарафов.

Към настоящият момент секцията за подобни деяния е до 6 години лишаване от свобода. Прокурорите не се наемат да коментират дали тя е  достатъчна или не