НАСА обяви решението си за компанията, която ще осигури космически апарат и за четвъртата мисия от проекта "Артемис", която ще приземи астронавти на Луната - SpaceX.

Добрата новина за борещия се с новата си придобивка Илон Мъск означава договор за още 1,15 млрд. долара за космическата му компания, който не се очакваше да получи.

Мисията "Артемис - 1" вече е в космоса и включва кораб без човешко присъствие на борда, който ще тества концепцията за следващите мисии. "Артемис - 2", която е планирана за 2024 г., се очаква да прати първите хора в орбита около Луната и да започне работа по създаване на космическа станция там. А "Артемис - 3" предвижда ново кацане на Луната от хора за пръв път от 50 години. 

SpaceX спечели конкурса за апарат за "Артемис - 3" и първоначално НАСА не ги допускаше до конкурса за "Артемис - 4", за да има резервен апарат от друг тип. Сега обаче планът е SpaceX да модифицира апарата така, че да може да взима астронавти от космическата станция и да ги приземява на Луната многократно.

Първоначалният договор на SpaceX е за 2,9 млрд. долара, сега ще надмине 4 милиарда. По всяка вероятност "Артемис - 3" ще излети през 2026 г., а "Артемис - 4" - най-рано през 2027 г.