Деца във временно окупирания Мариупол ще бъдат принудени да шият дрехи за руските военни, предаде "Укринформ", цитирайки градският съвет на Мариупол.

"Културно-патриотичната акция "Топло обгрижване" се въвежда от руските окупатори в Мариупол. И изобщо не е насочена към подпомагане на цивилни, които мръзнат в града. Целта е да се шият дрехи за руските военни", се казва в съобщението.

Съгласно заповедта в тази акция ще бъдат включени учители и ученици от културни институции.

"Принуждават децата ни да шият дрехи за руските убийци и окупатори. И това е във време, когато самите деца и техните родители мръзнат в къщи без прозорци и отопление, пишейки с тебешир: "Помогнете! Замръзваме!".

Цинизмът на "руския свят" няма граници", отбелязва градският съвет.

Мариупол е почти 90% разрушен в резултат на вражеския обстрел след началото на инвазията през февруари. В блокирания град остават над 100 хиляди жители. Но повечето хора няма къде да живеят.

В Лисичанск: Коларобационисти са настанявани в празни апартаменти 

Във временно окупирания от руснаците Лисичанск, Луганска област, в празни апартаменти са настанявани колаборационисти, предава "Укринформ", цитирайки Луганската областна военна администрация.

Преди няколко дни нашествениците в Лисичанск обявили създаването на жилищен фонд. Из града са публикувани адреси на празни апартаменти, в които се планира да бъдат настанени хора.

"Собствениците са поканени да дойдат в така наречената администрация в рамките на 10 дни с документи, потвърждаващи собствеността на апартамента и да декларират съгласие или отказ да настанят непознати. Как собственикът трябва да разбере за това своевременно – не е ясно", съобщават украинските власти.

Подобна е ситуацията в Северодонецк и Рубижне.

"Жителите на Должанск се оплакват, че докато местните окупационни власти се радват на десетте лаптопа, които Русия дари на едно от училищата, скъпоструващо оборудване се демонтира от мината "Червен партизанин" и се изнася оттам".

В същото време жителите на окупираната част на Луганска област бяха освободени от плащането на държавни такси за издаване на руски документи - целта е да се ускори процедурата.

"Укринформ" съобщава още, че в Лисичанск нашествениците доставят питейна вода на жителите веднъж седмично - по 20 литра на човек.