„Не мога да изключа във войната в Украйна да бъдат замесени и други европейски страни.“

Това заяви в Европейския парламент в Брюксел ген. Роберт Бригер – председател на Военния комитет на Европейския съюз (ВКЕС). Той бе изслушан от членовете на Подкомисията за сигурност и отбрана.

Думите на Бригер бяха в отговор на въпрос на българската евродепутатка социалистка Елена Йончева. Тя попита австрийския генерал каква е според него възможността в конфликта да се окажат замесени балтийските страни, Полша, България и Румъния.

Причина за опасността е, че предприетите от руския лидер Владимир Путин действия включват много аспекти, които Европа не може да приеме.

„Сега президентът използва икономическо оръжие, психологическа война. Той също заяви, че има исторически интереси или амбиции, включително в Балтика, и дори Швеция – четох го по вестниците. Много от тези изказвания можем да включим в опитите за дестабилизиране на единството на ЕС“, каза още ген. Бригер.

По думите му колкото по-единен е ЕС в подхода си за отбраната на Украйна, толкова по-големи са шансовете войната да има край, приемлив и за тази страна, и за Европа.

Оглавяваният от Роберт Бригер комитет е най-висшият военен орган в Съвета на ЕС. В него влизат началниците на отбраната на страните членки. ВКЕС ръководи всички военни действия в рамките на Съюза, по-специално планирането и провеждането на военни мисии и операции по линия на общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и в областта на развитието на военните способности.