Австрия е против премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, съобщи австрийското Министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА и bTV. Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предложи трите страни да бъдат включени в Шенген.

"Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласуване разширяване", заяви пред вестник "Курир" австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

В момента Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, които са преминали през други държави от ЕС по т. нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември. Решението трябва да бъде взето с единодушие.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни. България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.