Фактите опровергават всички твърдения за срив в икономиката и фалит на индустрията в България. Опровергават и лъжите на Борисов за успешното управление на ГЕРБ.

Индустрията работи и промишлеността произвежда повече сега, отколкото при управлението на ГЕРБ, обяви министърът на икономиката и индустрията и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Националният статистически институт отчете, че през месец май 2022 г. промишленото производство нараства с 20,2 на сто спрямо същия месец на 2021 г. като най-голям дял в това увеличение отбелязва добивната с 18,5 на сто и преработващата промишленост с 21 на сто, както и производството на основни метали. Те отчитат съществен ръст и спрямо предишния месец април 2022 г., съответно с 13 на сто, 1,6 на сто и 8,9 на сто, съобщи Нинова. Тя добави, че през май търговията на дребно расте с 5 на сто.

"Даже строителството показва ръст като строителната продукция от гражданско, инженерно и сградно строителство бележи покачване с 5,8 на сто през май спрямо май 2021 г. Знам, че сега от ГЕРБ ще кажат: но 2021 г. имаше ковид. Да, но и през първите месеци на 2022 г. имаше освен ковид и енергийна криза, инфлация, война", каза Нинова.

И допълни, че изводът е един - въпреки поредицата кризи тяхното правителство е осигурило икономически растеж и ръст в индустрията, което значело и повече работни места.

"Това се случи по две причини: мерките , предприети от кабинета в подкрепа на предприятията и работниците и усилията на работодателските организации и синдикатите. Ето защо е важно да не хвърляме страната в хаос и да има политическа стабилност. Тя е необходима, за да продължи икономическия растеж и сигурност за семействата".