Серия от мощни взривове разтърси Разлог малко след 2,00 часа тази нощ. Причината са самовзривили се ремаркета с компресиран газ в газ станция в промишлената зона в града, предаде Дарик радио.

На място са били изпратени екипи на пожарна и полиция от Разлог и Банско. Районът беше отцепен.

Коли на пожарната веднага се отпавиха към мястото на инцидента.

Дежурният в газ станцията е успял да излезе, веднага след като са избухнали пламъците. Пожарът е бил огромен, чути са около 50 експлозии на газови бутилки. Взривовете са били толкова мощни, че пламъците са се виждали от съседно Банско. Блокирани от полицейски автомобили са входовете откъм с. Баня, откъм Банско и от центъра на града, поради опасност от обгазяване.

Към 1,30 ч сутринта на станцията за декомпресиране на природен газ, собственост на "Овергаз Запад", са се запалили четири ремаркета, натоварени с бутилки с компресиран природен газ. Екипите на газовото дружество предприемат необходимите мерки за обезопасяването на района. 

Аварията е станала, след като при декомпресиране на газа един от автомобилите е потеглил и е скъсал маркуча. В следствие на това газът започва да изтича и се възпламенява. Като по чудо пострадали хора няма. Дежурният в газ станцията е успял да излезе веднага след като са избухнали пламъците. Отсреща има бензиностанция на "Лукойл", която не е засегната.

Нощният пазач на фирма "М-строй" Любен Даутов, чието работно място се намира на 200 метра от мястото на експлозията, казва пред БГНЕС, че се е чувствал "като на война".

"Чуваха се експлозии, беше като заря, каза мъжът. - Чуха се над двайсетина експлозии".

След експлозията на бутилките от четирите трейлера, районът на промишлената зона в Разлог остава без електрозахранване, което е възстановено към 5 часа тази сутрин. Пожарът в станцията е локализиран по-рано, около 3 часа през нощта.

Газоподаването по мрежата, която захранва Разлог и Банско със синьо гориво, е временно преустановено.

Според кмета на Разлог Красимир Герчев, който също беше на мястото на инцидента, няма опасност за населението. Към 3,00 часа огънят е бил потушен, но екипи на полицията, пожарната и линейки ще останата в района.

Специалисти охлаждат останалите цистерни, за да се предотврати нов инцидент.