Българите разчитат на информацията, която намират онлайн, повече от останалите в ЕС, предаде БТА.

Това сочи проучване на Евробарометър, представено днес от Европейския парламент в Брюксел.

86 на сто от хората у нас научават новините от телевизията (75% в ЕС), 60% от медии онлайн (43% в ЕС), а от социалните мрежи – 47% (26% в ЕС). От печата у нас се информират 13 процента, а в ЕС - 21 на сто.

Всеки трети българин (29%) заявява, че лично е бил изложен много често на дезинформация наскоро (10% в ЕС),. 26 процента казват, че това често им се случва (18% в ЕС), а 29% - понякога (33% в ЕС).

Общо 18 на сто у нас и 12 на сто в останалата част на ЕС са сигурни, че могат да разпознават дезинформацията, 49 на сто са уверени донякъде (52% в ЕС). Всеки трети не е сигурен, че би разчел неверните съобщения.

Проучването показва също, че у нас и в останалата част на ЕС телевизия гледат най-много хората над 40 години. Най-често европейците използват социалните мрежи, за да изпращат преки съобщения до свои близки, за да следят събитията и да разглеждат снимки и видео, отчитат данните.

Мнозинството у нас и в останалата част от ЕС разчитат главно на обществените телевизии и радиостанции (44% в България и 49% в другите европейски държави). Частните електронни медии получават доверие от 21% у нас и 27% в ЕС. Всеки четвърти българин и 14 на сто от останалите в ЕС разчитат да научат новините от приятели и познати.