Личните лекари и специалистите в извънболничната помощ да издават направления за бърз антигенен тест за COVID-19.

Това е новата идея на Министерството на здравеопазването на фона на увеличаващия се брой случаи на коронавируса и навлизането в нова вълна, съпроводени с много слабо тестване.

Преди това обаче от МЗ с обявяването на края на извънредната епидемична ситуация решиха, че възможността за издаването на направление за PCR тест от личния лекар ще бъде премахната. За да се получи такова направление сега, трябва да се мине през няколко етапа - посещение при джипи, откъдето да се получи направление за специалист и евентуално след преглед там да се вземе документа, с който вече да се стигне до лабораторията.

От министерството пак се връщат към варианта за улеснения достъп до направление, но само за антигенен тест, който така или иначе е с по-компромисна достоверност, но е по-евтин от PCR-а.

Според съобщението от МЗ се предлага бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК. 

"С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.
Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.", се казва още там.