Общественият съвет към комисията по електронно управление излезе с анализ, който показва, че машините не влияят на ниската избирателна активност. Участници в дискусията за връщането на хартиената бюлетина в електронната комисия подчертаха, че машинният вот сериозно сваля и броя на недействителните бюлетини, съобщи БНР.

С данните анализът иска да обори основната критика, че машините влияят отрицателно на активността. На всички избори, независимо от това дали се ползват машини или хартиени бюлетини, се наблюдава отрицателната зависимост между броя избиратели по списък и активността.

Нямало е и промяна в средната избирателна активност от 2013-та година досега. Георги Пенчев от "Общество БГ", което участва в Обществения съвет, каза:

"Ако ние трябва да кажем, че машините са повлияли негативно, то ние трябва да видим отрицателна тенденция точно в секциите, в които е имало промяна от хартия към машина и анализът показва недвусмислено, че не е имало такава промяна и следователно оттук може да бъде направен изводът, че машините не са повлияли отрицателно".

"Докладът отразява факти, а не политически тези", обясни още Пенчев и подчерта, че малкият брой недействителни бюлетини също е в полза за запазване на машинното гласуване:

"169 009 недействителни бюлетини на изборите през 2017 година срещу 11 000 с машинното гласуване, тоест разликата тук е от порядъка на 150 000. Когато машината е изкарала това съобщение "Дневникът е подправен", процесът е минал към хартиено гласуване и по този начин, ако има манипулация, веднага сме я хванали и сме минали към хартията".

Докладът препоръчва Централната избирателна комисия да създаде капацитет за управление на машинното гласуване, независимо от външен доставчик, създаването на публични процедури за прозрачност, даването на възможност за наблюдение и обществен контрол върху процеса на управление на машинния вот.