Много е вероятно носенето на маски на закрито да бъде въведено на национално ниво.

Това каза пред журналисти в сряда главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ситуацията с COVID-19 е много динамична. Единият вариант е да въведем маските още сега за тези 5-6 области, които са в жълтата зона. Според мен обаче до другата седмица още области да влязат в тази група. Затова е много възможно тези мерки да станат и национални", подчерта той. 

"Маските в градския транспорт и обществените места са силно препоръчителни за най-засегнатите области. Впоследствие вероятно тези мерки ще станат задължителни", добави главният дъжавен здравен инспектор.  

Очаква се днес правителството да приеме новия национален пандемичен план. В документа са указани мерки, които ще трябва да се предприемат, в зависимост от етапа, в който се намира страната по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция. По думите на Кунчев в момента няколко области са преминали в първи етап, като мерките биха били носене на защитни маски основно в лечебни заведения, социални домове, както и за работещите с деца в ясли и детски градини. Силно препоръчително е носене на предпазни маски при всяко събиране на много хора на едно място. Мерките засега няма да доведат до затруднения нито в социалния живот, нито за икономиката, нито за туризма, но какво би станало след време ми е трудно да прогнозирам, каза още Кунчев. 

Ситуацията е много динамична, следващата седмица вероятно и други области в страната ще преминат в жълта зона по ниво на заболеваемост и е много възможно да се вземе решение мерките да се въведат на национално ниво, добави Кунчев. Ако днес се приеме пандемичният план, мерките ще могат да се въведат още в понеделник, посочи той.

Планира се разкриване на още пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират, допълни Кунчев. Личното ми мнение е, че трябва всеки, който чувства минимално неразположение, да има възможност бързо и лесно да бъде диагностициран, като това е най-лесно да стане при неговия личен лекар, добави Кунчев. Според него личният лекар трябва да има възможност да даде направление за тестване или дори да може да тества пациента в кабинета си.

Сегашният вариант на коронавирусната инфекция се предава много лесно, засяга преимуществено хора в по-млада възраст. Не се предвижда въвеждане на носене на предпазни маски за деца, добави Кунчев.

Трябва да имаме съдействието на парламента и на здравната каса, така че да можем да действаме още сега, в началото на вълната, а не след като се обяви извънредно положение и се напълнят болниците, допълни Кунчев. Вирусът се разпространява много бързо и трябва да имаме възможност за реакция. 

Кунчев посочи още, че в момента заболеваемостта от коронавирусната инфекция е по-висока от официалните данни. Темпът на нарастване е значителен в цялата страна и виждайки какво става в останалите държави, няма начин България да остане незасегната, каза още той. 

От Министерството на здравеопазването вчера направиха предложение за нормативна промяна, според което общопрактикуващите лекари да могат да издават направление за безплатен антигенен тест. Общественото обсъждане на проекта е до 11 август.

Кунчев участва в среща на представители на здравните власти на държави от Балканския регион, на която се обсъждат пандемичните планове на страните, както и трудностите, които са срещнали по време на ковид пандемията.

Най-високи стойности на разпространение сега се отчитат на остров Миконос, където положителните тестове са 40 на сто, посочи Ангел Кунчев.

В декларация от парламентарната трибуна проф. Андрей Чорбанов ("Има такъа народ") се обяви против въвеждането на противоепидемични мерки. Той изтъкна, че новият щам на вируса е по-заразен, но не чак толкова опасен. Според Чорбанов въвеждане отново на мерки ще доведе до напрежение в обществото.

"Абсолютен факт е, че новите подварианти на COVID-19 - Омикрон, са значително по-вирулентни и заобикалящи всякакъв тип сертификационни документи, което е значещият фактор за относително големия брой позитивни случаи", каза Чорбанов.

Той посочи, че коронавирусната инфекция протича много леко, "като при огромна част от хората е безсимптомно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве". Според него за ограничаване на контактите трябва да помислят само възрастните и хората с хронични заболявания.

"Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазят от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер", каза Андрей Чорбанов.