Два взрива в газопреносната и газоразпределителната мрежа - близо до Санкт Петербург и в Далечния изток - станаха в Русия за по-малко от денонощие. 

Вчера в събота е бил прекъснат и се е взривил газопровод в Ленинградска област, след което изтеклият в атмосферата газ се е запалил, предаде Интерфакс. Не се съобщава за жертви. Газоподаването по отсечката е  било аварийно прекъснато, а екипи са се заели с потушването на пожара и отстраняването на щетите. 

Девет души, включително четири деца, загинаха и още деветима бяха ранени при експлозия на газовата инсталиция в жилищна сграда в село Тимовское на о. Сахалин. Взривът е разрушил цял вход на сградата, под чиито развалини властите смятат, че се намират още няколко души. Интерфакс съобщи по-късно тази сутрин, че от 33 души, които са обитавали входа, 33 са живи.

Украинските медии обаче подчертаха мащаба на експлозията край Санкт Петербург. Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, я онагледи с впечатляващо видео в Телеграм. Той подчерта, че от детонацията са се разстресли жилищните сгради в града. 

В същото време Радио "Свобода", позовавайки се на военен експерт, съобщи на уебсайта си, че украински безпилотен морски апарат е нанесъл удар по нефтен терминал в руското черноморско пристанище Новоросийск. Медията отбелязва, че по-рано за нападението са съобщавали руските канали в Телеграм, посветени на войната в Украйна. Официалните руски власти отрекоха информацията.

Няма данни за връзка между различните инциденти, но всички те съвпадат с руска кампания от ракетни удари по ключовата инфраструктура на Украйна, особено по енергийни обекти, чиято очевидна цел е украинците да останат на студено и тъмно през настъпващата зима.