Разговор за изборните правила вече не съществува. Има надвикване на политически активисти, чиито аргументи са все по-истерични, улични по език и безсъдържателни. Привържениците на машините основателно отхвърлят нощния маратон на "хартиената коалиция", прекроил изборния кодекс, но отказват да отговорят поне на един елементарен въпрос: Защо от няколко национални избора насам арогантно отхвърлят предложението разписките от гласуването да бъдат преброени и разпределени по партийните предпочитания на гражданите? Преброяването на разписките е единственият метод за верифициране на машинния вот - и предотвратяване на централизирани и скрити манипулации на вота чрез софтуеърни трикове или непубличен достъп до протокола на машините.

Представителите на "хартиената коалиция" не отговарят на други важни въпроси. Защо бе необходимо силовото прекрояване на изборното законодателство с ударно, 18-часово заседание на правната комисия, набързо отхвърлящо аргументи и нормален политически и експертен дебат? Защо въведоха гласуване и ръчно преброяване на хартиени бюлетини - разпринтени от машините или не - без да променят основния механизъм, утвърждаващ купения - контролирания вот, недействителните бюлетини и поредица други фалшификации - броенето на бюлетините от секционните комисии? Защо не пожелаха да въведат регионалните преброителни центрове, ако не за друго, то поне за да докажат, че имат някаква загриженост за почтеното отразяване на гражданския вот? Как си представят механичното комбиниране на масово хартиено и масово машинно гласуване като процес на администриране - и особено, на легитимно преброяване на изборните бюлетини?

Не задавам тези въпроси и към двете страни ,за да вляза между шамарите на превъзбуденото политическо надвикване на политическите фракции и техните фенове. Задавам ги, защото все повече се убеждавам, че нито едните, нито другите са особено загрижени за почтеността и прозрачността на изборния процес и неговите резултати. Тяхната грижа е само една - какви текущи привилегии получават и ще получат от въвеждането и експлоатацията на определени изборни инструменти - машини, хартия и т.н. Какво могат да изкопчат от конкретно действащите изборни правила за да си повишат изборния резултат. Без значение доколко е почтено и доколко е съответстващо на реалния граждански вот. Те и затова непрекъснато променят правилата - преди всеки избори, от повече от 20 години насам. За да "щипнат" отнякъде по нещо - я от купените гласове, я от потайните процедури на преброяване, я от "черната кутия" на машинния вот, чиито резултати не получават достъпно алтернативно верифициране.

Жертви на този политически дебат, воден със средатвата на истеричното надвикване, освен гражданите, са и разумът и истината, които не могат да надвикат острастените "аргументи" на политическите партизани от всички цветове.

Препубликуваме текста на автора с негово разрешение от профила му във Фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.