Варшава няма да допусне руския министър Сергей Лавров на заседание на Съвета на външните министри на международната организация ОССЕ, предаде Радио "Свобода". 

Руското външно министерство заяви, че решението е "безпрецедентно и провокативно".

Срещата е насрочена за първите дни на декември в град Лодз. В петък Полша обяви, че няма да допусне длъжностни лица под санкциите на ЕС да присъстват на събитието. Лавров беше поставен в списъка със санкции през февруари, след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Полша ще председателства ОССЕ през 2022 г. Руското външно министерство заяви, че решението за недопускане е несъвместимо със статута на председателя. Министерството каза, че е поискало други членове на организацията да оценят действията на Варшава.

По-рано страната блокира участието на руски парламентаристи в есенната сесия на ОССЕ във Варшава. На членовете на делегацията е казано, че това ще наруши принципа на солидарност с Украйна, съобщава полското радио RMF FM. Москва смята, че това пречи на ОССЕ да изпълнява функциите си. Москва заяви, че действията на Варшава "тласкат ОССЕ към пропастта".

През ноември, поради присъствието на Лавров на срещата на Г-20, участниците в събитието се отказаха от традиционните съвместни снимки. Лавров дойде на срещата вместо руския президент Владимир Путин. Москва се позова на натоварения график на президента, но Кремъл най-вероятно не искал руският лидер да бъде изолиран на събитието.