Американският президент Джо Байдън навършва днес 80 години, посочва Ройтерс.

Той е първият президент в историята на САЩ на такава възраст.

Байдън се готви да отпразнува рождения си ден с брънч (англ. хапване между закуската и обяда, съчетание от срички от думите breakfast - закуска и lunch - обяд - б.р.), приготвен от съпругата му Джил.

Празненствата този уикенд получиха допълнителен импулс с вчерашната сватба в Белия дом на внучка на американския президент. 

Наоми Байдън и годеникът й Питър Нийл се врекоха във вечна вярност на кратка церемония вчера. Това бе 19-ата сватба в историята на Белия дом.

Президентските избори през 2024 г. може да се окажат безпрецедентни за Съединените щати, където на почит е младостта, но и където милиони американци, включително президенти, продължават да работят дълго след като са навършили 65 години - възрастта, на която хората обикновено се пенсионират, отбелязва Ройтерс.

Роналд Рейгън бе на 77 години, когато напусна Белия дом през януари 1989 г. Джо Байдън би бил на 86 в края на своя евентуален втори четиригодишен мандат. Ако основният му потенциален опонент, републиканецът Доналд Тръмп, спечели следващите президентски избори, той ще е на 82 години в края на мандата си.

Населението на САЩ е застаряващо и работи до по-късна възраст. Очаква се броят на американците, навършили 65 години, да се удвои през следващите четири десетилетия - от 52 милиона през 2018 г. до 95 милиона през 2060 г.

През 2026 г. над една четвърт от американските мъже над 65 години според прогнози все още ще работят.

Все пак някои американци имат притеснения заради напредналата възраст на двамата предполагаеми кандидати на изборите през 2024 г., отбелязва Ройтерс.

Докато 71 процента от демократите смятат, че Байдън  е "с бистър ум и може да се справя с предизвикателства", то 46 процента казват, че за него може да се окаже непосилно да се кандидатира за президент през 2024 г., показва проучване, проведено от института Ипсос за агенцията миналата седмица. 26 процента от републиканците смятат, че възрастта на Тръмп би му попречила да участва в изборите.

Като изключим политическата принадлежност, 68 процента от участниците в допитването смятат, че Байдън не би се справил с предизвикателството след две години, а 49 процента считат същото за Тръмп. Анкетата показва още, че около 86 процента от американците са на мнение, че горната граница за заемане на президентския пост би трябвало да е 75 години или по-малко.

Словесните гафове на Байдън, както и склонността му да се отклонява от предварително изготвените текстове по време на изявления на живо, са сочени от неговите републикански критици като доказателство, че той вече е прекалено възрастен за тази работа. Застъпниците му от своя страна твърдят, че президентът, превъзмогнал заекване в своето детство, от десетилетия импровизира в публичните си речи.

Перспективата за втори мандат на Байдън се засили, след като демократите се представиха по-добре от очакваното на междинните избори за Конгрес и на изборите за губернатори миналата седмица.

БТА