Депутатите създадоха две временни комисии, свързани с проблеми в енергетиката и по-специално доставките на петрол и газ, въпреки че най-вероятно работата на парламента ще приключи преди техния срок на действие.

НС реши временна комисия да проучи фактите и обстоятелствата около доставката до "Лукойл Нефтохим Бургас“ на суров петрол .

Комисията е от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от група, а срокът за работата ѝ да е един месец. За председател беше избран Андрей Михайлов от "Има такъв народ". Не бяха одобрени кандидатурите за оредседател на Александър Ракшиев от "Продължаваме Промяната" (ПП)  и на номинираната от "Възраждане" Искра Михайлова.

По време на дебата от ГЕРБ поставиха въпроса защо у нас бензинът е с 1 лв. по-скъп, отколкото би трябвало да бъде. Управляващите заявиха, че това трябва да се установи от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е избрана при ГЕРБ.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС обясни, че идеята е да се установи защо българските граждани плащат с лев над справедливата цена за моторни горива на бензиностанциите.

"Според нас трябва да се въведе мито върху руския петрол, събирате 3,5 млрд.лв в държавния бюджет и през него давате компенсации на бизнеса", заяви Делян Добрев (ГЕРБ).

Друга възможна стъпка била БЕХ да купува уралски нефт.

"В резултат бензинът ще струва 2,60-2,70 лв.", пресметна Добрев. 

България едностранно мита не може да налага, може да поиска съдействие от ЕК, отговориха му Мартин Димитров от ДБ и Румен Гечев от "БСП за България".

А според Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" мерките, лансирани от ГЕРБ-СДС, са напълно абсурдни.

Венко Сабрутев подчерта, че органът, който трябва да реши проблема, е КЗК, въпросът, според него, е защо тя работи с "широко затворени очи".

"Лукойл" е частна компания, цените не се определят от правителството и няма как държавата да влезе и да каже да продават на толкова или да купуват на толкова", допълни той. 

Трябва да се осигури петрол със сигурни доставки и на достъпна цена за България, посочи Румен Гечев. Според него "Нефтохим" трябва да се обложи  "по-високо, ако има по-висока печалба".

Мартин Димитров ("Демократична България") обясни, че сред предлаганите от тях мерки е решаване на проблемите с данъчно-акцизните складове, като е важно да се установи кои са реалните им собственици.

"Ние внимателно слушаме притесненията на ГЕРБ за цените на горивата, но питаме как ще бъдат свалени те - трябва да има конкуренция на идеи, на мерки, защото другото са само констатации", добави той.

Според Димитров, истината е, че в този сектор много години не се предприемат мерки.

"За 12 години ГЕРБ не направи така, че да се използват държавни складове, става въпрос за системно нежелание да бъдат предприети мерки", изтъкна още Димитров.

От ДПС поискаха данни какъв данък е платила "Лукойл" за миналата година, има ли авансово плащане на данък сега, на основа на какво количество гориво.

"Мярката от 0,25 лв. компенсация дава предимство на големите бензиностанции, но убива по-малките", отбеляза Станислав Анастасов (ДПС).

Според Рамадан Аталай случаят с "Лукойл" е много интересен още от приватизацията му. Той обясни, че трябва да се установи защо след получената дерогация за петрола цената на горивата се повишава - дали е спекула, или е пазарен механизъм.

"Създали сме такава законова база, че дори и КЗК не може да открие, ако има картели", подчерта Аталай.

Депутатите гласуваха и временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Балкански поток", и причините за забавяне на проекта за Междусистемна газова връзка Гърция – България. Преди месец бе създадена такава, но тя така и не заработи, тъй като не успя да си избере председател. Бе решено председателят на парламента да свика първото заседание на комисията, но малко след това Никола Минчев бе свален от поста.

Основната теза на ГЕРБ по време на дебатите бе, че те са работили за диверсификацията на газовите доставки. Управляващите обаче за пореден път им зададоха въпроса защо газовата връзка с Гърция се забави толкова много.

Комисията се състои от 14 членове - по двама от всяка група на паритетен принцип. За председател бе избран Иван Манев ("Продължаваме промяната").