Украински официални лица днес отхвърлиха обвинения, че техни войници са разстрелвали руски военнопленнци.

От няколко дни в руските социални мрежи се разпространяват два видеоклипа, на единия от които се виждат мъртви тела на дузина руски войници в Украйна, а на другия - как руски войници излизат от селска къща с вдигнати ръце и се предават, лягайки по очи на земята, докато украински войници с автомати ги държат на мушка. В един момент се чуват изстрели и там образът в клипа се губи.

Украинската страна твърди, че единият от войниците е излязъл от къщата с оръжие и затова украинците са стреляли. Въпреки това властите в Киев обещаха да проведат разследване, декларирайки, че се придържат строго към Женевската конвенция, което третира отношението към военнопленниците.

Съветникът в украинската президентска канцелария Олексий Арестович коментира видеото в интервю с руския адвокат и блогър Марк Фейгин, публикувано на 19 ноември. Той смята историята за "част от информационно-психологическата операция на Руската федерация", така че руснаците "да нямат желание да се предадат". Арестович припомни, че провокациите при предаване са военно престъпление.

"Ако решите да се предадете, а след това внезапно извадите оръжието си, значи не сте герой, а извършвате военно престъпление, което противоречи на Женевската конвенция. Същото важи и за други провокации - имитация на предаване или подобни неща, които принуждават врага да стреля. Защо това е военно престъпление? Защото последствията са тежки", каза Арестович, цитиран от украинския информационен сайт "Гордон".

По думите му, ако пленник прояви агресия или отправи заплаха, той престава да се смята за пленник.

"Какво правят във всяка армия по света, когато пленниците бягат? Откриват огън по тях", каза още Арестович.

В същото време украинската официална агенция "Укринформ" съобщи, че руските военни, които отстъпват в Херсонска област изнасят откраднатото там с ТИР-ове. Мародерството е добило такива мащаби според агенцията, че окупационната власт била принудена да реагира.

Това съобщава в Teлеграм Юрий Соболевски, първи заместник-председател на областния съвет на Херсон:

„Случаите на грабежи от руски войници по левия бряг (на Днепър - б.р.) в Херсонска област достигнаха такива размери, че окупационните власти бяха принудени да забранят излизането на камиони и специална техника от територията на Херсонска област без специално разрешение", пише той.

Според информацията руските войници са откраднали най-ценните експонати от музеите в Херсон, който беше освободен от украинските войски по-рано този месец. Русия изтегли силите си на левия, т.е. източния бряг на Днепър.