ГЕРБ и "Продължаваме промяната"  приближават позиции като разликата между тях е под 1 процент. Вземат съответно 22,2 на сто и 21,5 на сто от гласовете, ако изборите бяха днес.

Това сочат данните от национално представително проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2 – 10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Третото място е за БСП с 11,6 процента пред ДПС, което е с малко над 9 на сто.

Следват „Демократична България“ (8,3 на сто). „Възраждане“ (7,6 на сто).

Седмата политическа сила е „Български възход“ с резултат около, но все пак над чертата за влизане в НС - 4,3 на сто. ИТН не намира място в бъдещ парламент, сочат данните на агенцията. Политическата сила, която преди година, беше с най-висок резултат, сега би взела 3,2 на сто от гласовете.

Президентът Румен Радев е единственият, при когото доверието надвишава недоверието.

На сериозна дистанция, но втори след него, е бившият служебен премиер Стефан Янев - два пъти по-малък процент доверие - 24 на сто и преобладаващо недоверие.

Премиерът в оставка Кирил Петков е на третата позиция - 22 на сто доверие, а недоверието към него е три пъти по-голямо - 66 процента.

Подобно е отношението и към бившия министър-председател Бойко Борисов (съответно 21 на сто срещу 66 на сто). При лидерката на БСП Корнелия Нинова процентите са 20% доверие и 65% недоверие.

На дъното на класацията е Слави Трифонов.

Анкетираните са развоени по въпроса дали трябва да има нови избори. 43 на сто искат кабинет в това НС. Почти толкова - 41 на сто, предпочитат отново да гласуват. 17 на сто не могат да преценят кое е по-добро, или е по-малкото зло.