Повече от 7 години след убийството на Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина, състав на Софийския апелативен съд ще разчита на нова - неправена досега митохондриална ДНК експертиза на връхче от човешки косъм, за да изясни истината.

Тя ще унищожи и една от малкото улики, а съдебният състав, председателстван от Камен Иванов, дори си остави "вратичка" - ако трябва и да се ексхумира момчето (тогава на 15 г.), за да се вземе сравнителен материал.

Съставът прие, че делото не е изяснено достатъчно.

Единственият обвиняем - Йоан Матев, който към момента на смъртта на Георги е непълнолетен, бе оправдан за престъплението от Софийския градски съд.

Това стана по рядко срещан начин - председателят на състава Русия Алексиев и единият съдебен заседател бяха на мнение, че той е виновен, обаче младшият съдия и други двама заседатели - че няма преки доказателства за вината му. Така "резултатът" стана 3:2 в полза на подсъдимия.

 
Йоан Матев по време на престоя си в ареста

 

Предисторията

Йоан бива задържан около 20 месеца след престъплението, след като момиче от неговото училище се свързва с приятелката на убития Георги и заявява, че мнозина в школото знаят, че несъмнено той е "бягащото момче" на кадрите, разпространени из цяла България и дори до чуждестранните ни партньори. Тогава - през февруари 2017 г. и малолетният му брат дава показания пред МВР - че Йоан му е споделил, че "станала грешка" и  възнамерявайки да обере някакво непознато момче близо до кортовете в градината, го намушкал. Факт е, че полицията намира в шахта нож при късен вечерен оглед именно тогава - чак на 22 февруари 2017 г. - в деня на разпита на Марсел Матев. Тийнейджърът ги отвежда до находката в шахта, на 30 метра от пейката, която - странно как - е останала незабелязана в разследването, в което бяха впрегнати дори чуждестранни служби. Намереният нож е 31,5 см с дължина на острието 18,5 см., покрит със засъхнала кал.

Така или иначе Марсел после отказа да свидетелства пред съда, т. е. - де юре показанията му не съществуват. Въпреки показанията на психоложка от МВР, която потвърди пред СГС, че непълнолетният брат ѝ е казал по време на "детектор на лъжата" именно това и логиката на странното намиране на ножа, въпреки че Йоан вероятно е заснетият на камерите, че телефонът му в момента е бил обслужван от клетка в региона, че после е променил изцяло вида и поведението си - тримата от СГС приеха, че няма достатъчно доказателства. Те се произнесоха, че - макар и гузен и побягнал, младежът само е "възприел" убития.

Съдия Алексиев напротив - твърдеше в обширно особено мнение, че има непрекъснатата "верига от косвени доказателства, взаимно подкрепящи и допълващи се...", които не пораждат "и минимално съмнение“.

Що се отнася до една от най-важните находки - ножът, след 20 месеца, изложен на атмосферните условия и в шахта, по него не са открити никакви следи, които да уличават Йоан Матев. Не се намери и "лицето от ромски произход", което му го продало преди години. 

Невероятният начин на "изследване"

Съдът днес проведе разпит на експерта Иво Костадинов, който е автор на биологична експертиза и пред първата инстанция. Експертът потвърди, че по намерения нож - макар той де не се свързва пряко никак с Йоан Матев, има две находки - микро частици от косми, заклещени между острието и дръжката. И ако единият е от животно, то вторият (който по делото се води находка №1) е връхче от човешки косъм от зоната гърди-полова област. Двете се приемат за едно от експертите.

Този косъм - казва първата експертиза, има морфологично сходство с космите на Георги. И дотам... Той не е годен за стандартно ДНК изследване, което би доказало идентичност с убитото момче. 

Затова и експертът днес обяви пред съда, че съществува и друг метод - митохондриален ДНК анализ. Той би унищожил косъма и второ: той не доказва идентификация, а дава родственост – родствена линия... Просто казано - ще стигне до извод, че този косъм е, или не е на роднина на Георги Игнатов.

Затова тази експертиза най-често се прави със сравнителен материал по майчина линия и когато всички други изследвания са вече направени.

А на въпроса на съда - как така това не е станало, експертът отговори просто:

Колегите му, които са взимали сравнителен материал от убитото момче по време на аутопсията през 2015 г., не са описали космите по зони. Напротив - навзимали са отвсякъде - крайници, гърди коса... Така при последващото изследване косъмът се оказва сходен само с единични бройки косми от иззетия сравнителен материал. Което прави извода - "сходен е" или "не е сходен" неверен.

"Космите са били в такова количество и такова примесване, че то е затруднило изследването, колегата е бил с малък стаж - не е направил диференциация на иззетото - като е започнал от крайниците", каза днес експертът.

Формално той съответства само на единични бройки от наличните за сравнение косми.

(Става въпрос за убийства на дете, насред София, което буквално разбуни цялата страна - не е работа да се мисли с какво ли качество и експертност тогава се работи по "по-маловажни" случаи или където експертите не са в наличност и са по-отдалечени, б.а.)

Съдия Камен Иванов обобщи:

- Тоест, вие ми казвате, че този косъм показва сходства с част от космите. Но понеже те са взети по такъв начин - взети са от различни зони, се получава сходство само с единични косми?

- Заради начина на изземване аз буквално не мога да кажа, че този сравнителен материал съвпада с този обект - потвърди експертът.

Съдия Виолета Магдалинчева дори се поинтересува: дали ще се компрометира изследването заради изминалото много време. Експертът бе категоричен - че не. Той обаче наблегна, че за детайлите трябва да бъде питан лично човекът, който ще прави предстоящата митохондриална ДНК експертиза.

Такава опция имало в София, има и в Австрия. Взъможностите са две, обясни накратко Костадинов: или се изземва материал от майката за сравнение, или съдът разпорежда ексхумация, за да се вземе качествен сравнителен материал (ако е останал запазен) от съответната зона по тялото.

Затова съдът днес разпореди - първо да се пита софийската лаборатория. И да се осигури сравнителен материал от майката на покойния Георги - Албена Игнатова. Ако управителят на лабораторията в София отговори, че има проблеми - ще се мисли нататък какво да се прави.

Иначе се разреши поне една загадка - оказа се, че Йоан Матев не е избягал. Въпреки че по документи имал постоянен адрес в София и настоящ в Благоевград, той живее при баба си Гина в с. Кокаляне.

Делото остава за есента.