От вчера, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg е забранено на територията на Руската федерация и не е достъпно за жителите й. Това съобщиха журналистите от Faktor.bg.

До това се е стигнало, след като на 12 юли по искане на главния прокурор на Русия Игор Краснов "Роскомнадзор"  е изпратил уведомление до хостинг-компанията на сайта, базирана в Германия. Номерът на уведомлението е 593280-НВ и е за нарушаване на реда на разпространение на информацията, съобщава колегите от сайта.

"Роскомнадзор" твърди, че Faktor.bg тиражира фалшива и невярна информация, която противоречи  на законите в страната и интересите на режима на Владимир Путин. В рамките на 24 часа от получаването на уведомлението Faktor.bg трябва да изтрие и премахне тази опасна за тях информация, в противен случай съдържанието  на електронното издание ще бъде забранено и ще стане недостъпно за гражданите на Русия.

„Немската хостинг компания уведоми своевременно българския си клиент, но Faktor.bg използва правото си на мълчалив отказ и не се съобрази с неясните и необосновани претенции на "Роскомнадзор", нарушаващи общочовешки принципи като свобода на словото и възможност за информираност.

Съобразяване с руските искания би означавало българското издание да се превърне в съучастник на престъпната и античовешка политика на режима в Кремъл. Не сме съгласни с обвиненията, че Faktor.bg е публикувал невярна информация, не се срамуваме от публикациите си и няма да се разкайваме пред терористи, мародери и масови убийци. На регистъра на блокирани медии от вчера може да се установи, че българското издание не е достъпно за руските читатели“, пишат журналистите от Faktor.bg.

Според техни източници предложението за забрана е на посланик Елеонора Митрофанова.